Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Här är verktyget där näthat enkelt kan anmälas

Näthat är ett väldigt vanligt brott som många blir utsatta för, men det är långt ifrån alla som anmäler brotten till polisen. Sedan 2019 finns det nu ett nytt digitalt verktyg som underlättar processen!

Foto: Unsplash

Näthat är tyvärr något som är väldigt vanligt idag och var tionde person i Sverige har någon gång blivit utsatt – där var tredje person är ung. Statens medieråd visar förvisso ny statistik på att ungas anmälningar av trakasserier ökar. Men det som många missar är att anmäla till polisen, utan väljer att endast göra det på den sociala plattformen där näthatet har skett.

Att det är så få personer som anmäler näthat till polisen kan ha att göra med att det är krångligt och tidskrävande då det inte går att anmäla via polisens hemsida. Vilket gör att den skyldige inte får något straff för sitt brott.

Jämlikhetsstiftelsen Make Equal bestämde sig för att göra det enklare att anmäla brott som sker på sociala medier. Med projektstöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har de tagit fram verktyget Näthatshjälpen. En enkel tjänst där anmälan fylls i via ett digitalt formulär och skickas direkt till polisens registratorer, vilket endast tar 15 – 30 minuter.

För att brott på internet ska tas på större allvar är det viktigt att de anmäls och finns i ett system. Har du själv eller någon du känner blivit utsatt för näthat? Tveka då inte att anmäla till polisen via Näthatshjälpen.

Näthatshjälpen hittar du här!

Källa: Statens medieråd, Make Equal,

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!