Nöje

Aprilskämten vi minns – de bästa och de värsta

Vi är många som har hört talas om hur man skulle få färg-tv med hjälp av en nylonstrumpa i början av 60-talet, eller hamburgare för vänsterhänta? Nedan listar vi de roligaste och mest omtalade aprilskämten genom tiderna.

Foto: Freepik.com/Laurenvolo

Att luras den 1 april gör vi inte bara i Sverige. Seden sägs ha uppstått redan på 1600-talet och det finns en mängd olika teorier om bakgrunden. Men något vi med säkerhet vet är att det första aprilskämtet i en dagstidning trycktes i London 1846, folk uppmanades då att åka till en adress och titta på åsnor. Låt oss titta närmre på några andra klassiker!

Elefanter på OS

Svenska Dagbladet lurade sina läsare redan 1911, nyheten gick ut på att en indisk härskare lånat ut 60 elefanter till invigningen av OS i Stockholm 1912. Elefanterna skulle dessutom transportera en orkester som spelade de deltagande ländernas nationalsånger.

Spaghettiträdet

BBC gjorde ett reportage 1957 från en gård i Schweiz. Reportaget visade hur det odlades spaghetti på det klassiska sättet, att de växte från träd. Tyvärr hotades skörden av både dåligt väder och stora fabriker.

Nylonstrumpan

En av våra svenska klassiker som man har hört om ett flertal gånger, är väl hur man skulle kunna få färg-tv med hjälp av en nylonstrumpa i början av 60-talet? Kjell Stensson, SVT:s teknikexpert på den tiden, berättade om tekniska nyheter för tittarna. När han 1962 berättade om den enkla sättet att få färg-tv, genom att klippa sönder en nylonstrumpa och tejpa upp på rutan, så blev han trodd av många tittare. Vi undrar hur många nylonstrumpor som fick gå sitt öde till mötes på grund av det här skämtet.

Förarlösa bussar

Brittiska Sunday Times skrev 1984 om att förarlösa bussar skulle börja införas i huvudstaden. Med hjälp av magnetslingor i gatan skulle de styras via en datacentral. Alla busschaufförer som blev av med sina arbeten skulle omskolas till datatekniker.

Planterade telefonstolpar

På SVT kunde vi se 1988 hur en odlare i Småland satsade på att plantera och odla telefonstolpar – dessutom kvistfria!

Hamburgare för vänterhänta

Burger King gick 1998 ut med en nyhet om hamburgaren för vänsterhänta. Skillnaden var att alla ingredienser hade roterat 180 grader, för att underlätta för alla som inte var högerhänta…

Flygande pingviner

2008 kom världsnyheten från BBC om att pingviner nu tagit ett nytt steg i evolutionen och lärt sig flyga. Skämtet blev korat, av brittiska Daily Telegraph, som det roligaste aprilskämtet någonsin.

Fyrabarnspappan

Västerbottens-kuriren hade roligt på BB 2010. Enligt tidningen hade en Andreas Utterhall blivit pappa till fyra olika barn med fyra olika kvinnor på samma dag. Barnen skulle ha blivit till under “En galen helg.”

Stekt bacon-dokumentär

Netflix har publicerat ett flertal aprilskämt genom åren, bland annat en 20-minuter lång dokumentär som handlar om att steka bacon.

Rengöringsapp

Google har också hakat på trenden med aprilskämt genom åren. 2019 introducerade de bland annat en app som rengjorde din skärm.

Nytt larmnummer

SOS Alarm lanserade 2019 ett nytt larmnummer, 211, enklare att använda för vänsterhänta. Syftet var dock baserat på mer allvarliga grunder, och menat att lyfta problemet med busringningar.

Elbilen Elbert

Sajten Allt om Elbil skojade förra året om att IKEA lanserat elbilen Elbert. Bilen kostade 200 000 kronor och levererades i 41 platta paket som du sedan själv fick montera ihop. Det räckte med en besiktning innan Elbert var redo för vägarna!

Källa: Expressen

Foto: Freepik.com/Laurenvolo

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!