Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Är du kort? Då kommer du troligtvis att leva längre!

Aldrig har det känts bättre att vara kort än nu! En svensk studie har visat att det faktiskt är bra för din hälsa att vara kort. Så nu kan du stolt berätta exakt hur kort du är.

kortaFoto: REX

En ny svensk studie visar att korta personer har en lägre risk att drabbas av allvarliga blodproppar som kan leda till stroke. Bengt Zöller, en av forskarna bakom studien, berättar för SVT att en av anledningar till detta är att längre personer har längre ben och då även längre blodkärl, vilket gör att det blir svårare för blodet att transportera sig tillbaka till hjärtat.

– Det blir långsammare flöde, det är just när flödet är för långsamt som man kan drabbas av blodpropp, säger Bengt Zöller till SVT.

Studien visade att kvinnor över 60 som var 155 centimeter långa hade 3 procents risk att drabbas av en blodpropp medan risken hos en kvinna på över 185 centimeter var dubbelt så hög, 6 procent.

En annan studie har gjorts i Japan, landet med högst livslängd i världen och där medellängden för en kvinna är 158 centimeter. Studien kom fram till att de japaner som blivit över 100 år är i genomsnitt 10 centimeter kortare än de som blivit 75 år.

Källa: SVT, Elle

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!