Nöje

Studie: Är du lat? Då lär du även vara smart menar forskare

Att lata människor eller närmare bestämt stillasittande människor kan vara smartare än genomsnittet, det menar forskare vid Florida Gulf Coast University.

Lata-personer-ar-smarta

Att lathet och smarthet hör samman låter kanske konstigt men det är något som blev klart för forskarna som genomförde studien som började med ett helt vanligt formulär. Deltagarna skulle där ange hur mycket de höll med om påståenden som ”jag tänker bara så mycket som jag behöver” och ”jag gillar situationer som kräver nya lösningar på problem”.

Deltagarna delades sedan in i två grupper med 30 stycken som föredrog att tänka och 30 stycken som föredrog att tänka mindre. Därefter satte man en accelerometer på samtliga deltagare som under vecka mätte den fysiska aktiviteten för deltagarna.

Det visade sig då att de som var ”tänkare” var mindre fysiskt aktiva och mer stillasittande än den andra gruppen under veckodagarna. Då till frågan. Kan stillasittande och intelligens ha något samband, på riktigt?

”Vissa forskare tror att det är positivt för den kognitiva förmågan att röra på sig, det vill säga att man blir smartare av att röra på sig, medan andra hävdar att det är placebo. Men det finns dock indikationer som visar på ett orsakssamband och förmodligen gör motion en lite smartare”, säger Emma Frans som är doktor i medicin vid Karolinska Institutet

Emma menar också att studien är gjord på en liten grupp av människor.

“Inom den här snäva gruppen kan det vara så att personer som gillar att plugga också är stillasittande. Men att ta det vidare och säga att smarta personer är inaktiva, det tror jag inte utan jag tror snarare att det är tvärtom”, säger Emma Frans.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!