Nöje

Är du ovanligt intelligent? Då har du säkert upplevt de här 5 problemen

Är du smartare än genomsnittet? Då har du sannolikt upplevt några av de nackdelar som är förknippade med hög intelligens.

Foto: Unsplash

Ernest Hemingway skrev: “Lyckliga, intelligenta människor är det mest sällsynta jag vet.” Och visst är det så att hög intelligens ofta går hand i hand med mindre fördelaktiga egenskaper. Vi listar fem nackdelar med att vara ovanligt smart.

1. Intelligenta personer är ofta lättdistraherade

Enligt en studie kan intelligenta människor vara mer lättdistraherade än andra. De kan till exempel ha svårt att hantera jobb där flera uppgifter behöver tacklas samtidigt, eftersom de försöker ta itu med problemen så fort de uppstår istället för att prioritera de mest brådskande uppgifterna.

2. De är smärtsamt medvetna om vad de inte vet

Även om intelligenta personer kanske vet mer än folk i allmänhet så gör detta i regel inte dem lyckligare. Intelligenta personer inser nämligen sitt intellekts oundvikliga begränsningar, vilket kan vara en källa till besvikelse för dem.

3. De är mer ensamma än andra

Det finns studier som visar att personer som är mer intelligenta än genomsnittet tenderar att spendera mer tid på egen hand. Anledningen? En teori är att de väljer bort umgänge för att istället fokusera på sina långsiktiga mål.

Som tur är tycks intelligenta personer vara mer positivt inställda till ensamhet än andra – kanske för att de upplever en stor tillfredsställelse i att försöka uppnå ovan nämnda mål.

4. De har en känsla av att inte leva upp till sin potential

Det är tyvärr vanligt att intelligenta personer upplever sina förmågor som en börda. De känner ofta att de inte lever upp till sin potential, oavsett hur framgångsrika de faktiskt är.

5. De upplever ofta oro och ångest

Att ständigt oroa sig kan i själva verket vara ett tecken på intelligens. En möjlig förklaring till detta är att verbalt begåvade personer är mer benägna att sätt ord på sin oro, vilket också kan leda till att de ältar sina problem mer. Detta är dock inte nödvändigtvis en nackdel – ibland kan det hjälpa dem att lära sig från sina misstag.

Källor: Inc, Evening Standard, Psychology Today, BBC

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!