Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Årets julklapp 2023: sällskapsspel

Researchföretaget HUI har korat årets julklapp – och i en tid präglad av oro och ekonomiska svårigheter finns ett växande behov av avkoppling och att umgås med de vi tycker om. “Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”, skriver HUI Research om sällskapsspelet.

Foto: Shutterstock

Årets julklapp har utsetts sedan 1988, och då var det bakmaskinen som utnämndes. Sedan dess har otaliga julklappar blivit årets julklapp, CD-skivan, spikmattan och robotdammsugaren bland annat. De senaste två åren har omvärldsläget varit en del av motiveringen och förra året var julklappen det hemstickade plagget.

För att bli årets julklapp ska klappen uppfylla ett antal kriterier. Den ska svara för ett stort försäljningsvärde, vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse och representera den tid vi lever i. Årets motivering handlar om att kunna fly verkligheten en stund men också förena människor. “Att samlas med nära och kära och få en välbehövlig paus från verkligheten är något vi söker oss till i svåra tider. Årets julklapp är en gåva som förenar och skapar samhörighet för svenska folket”, skriver HUI i pressmeddelandet.

Årets julklapp genom tiderna

1988 Bakmaskinen
1989 Videokameran
1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 En doft (parfym)
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaket
1997 Elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken
2000 DVD- spelaren
2001 Ett verktyg
2002 Kokboken
2003 Mössan
2004 Den platta TV:n
2005 Ett pokerset
2006 Ljudboken
2007 GPS-mottagaren
2008 Upplevelsen
2009 Spikmattan
2010 Surfplattan
2011 Den färdigpackade matkassen
2012 Hörlurarna
2013 Råsaftcentrifugen
2014 Aktivitetsarmbandet
2015 Robotdammsugaren
2016 VR-glasögonen
2017 Elcykeln
2018 Det återvunna plagget
2019 Mobillådan
2020 Stormköket
2021 Evenemangsbiljetten

Hos Adlibris, Webhallen, Åhléns, Designtorget, Coolshop och Ellos hittar du massor av bra brädspel för hela familjen!

Nedan har vi listat några av våra favoritspel!

Trivial Pursuit KÖP

Trivial Pursuit

Den klassiska originaldesignen av det älskade och alltid lika populära sällskapsspelet Trivial Pursuit. Spelet inkluderar 2400 frågor i sex traditionella kategorier, och ett spelbräde i retrodesign.

Från 16 år

Pris: 384 kronor.

KÖP

Nästa bild
Monopol Classic KÖP

Monopol Classic

Det klassiska MONOPOLY-spelet har fått ett nytt utseende och en ny spelpjäs (framröstad av fans över hela världen).

I den nya utgåvan får du också speltips från Mr. Monopoly, men som vanligt handlar det om att köpa och sälja, snabbt bli rik och äga allt!

Från 8 år

Pris: 249 kronor.

Finns även hos Adlibris!

KÖP

Nästa bild
Kvacksalvare KÖP

Kvacksalvare

Nu finns detta gränslöst bra spel även på svenska! Dessutom vann spelet Guldtärningen i Sverige och blev där med årets spel 2022!

I vinnaren av 2018 års Kennerspiel des Jahres (världens mest prestigefyllda spelpris) och Guldtärningen 2022 för Årets Familjespel i Sverige spelar ni som kvacksalvare som försöker skapa de mest värdefulla trollbrygderna. Men var försiktig, för desto mer ingredienser du häller i desto större är risken att hela grytan exploderar.

Pris: 299 kronor.

(Nedsatt 21%)

Årets Spel 2022!

KÖP

Nästa bild
Bäst i Test Brädspelet KÖP

Bäst i Test Brädspelet

Är du en entusiast när det gäller spelkvällar med nära och kära? Då är “Bäst i Test” brädspelsversionen den perfekta underhållningen för dig. Ge dig själv och dina vänner möjligheten att tävla i spännande tester, precis som de du ser i det omtyckta TV-programmet. Nu kan du själv känna pulsen av att vara en del av “Bäst i Test”.

I detta spel får alla spelare chansen att agera som både Babben och David. Utmana varandra och visa upp dina bästa färdigheter. Målet är att stå som den ultimata vinnaren och triumferande lyfta Babbens byst över huvudet!

Från 9 år

Pris: 379 kronor.

KÖP

Nästa bild
På spåret KÖP

På spåret

“Spela i lag och utmana varandra precis som på TV! Båda lagen tävlar samtidigt och får ta ställning till bilder, ledtrådar och faktafrågor som de skall lösa så snabbt som möjligt. Vem vinner – Första klass eller Dressinen?”

Från 16 år

Pris: 379 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Herd Mentality KÖP

Herd Mentality

Ibland gäller det att inte sticka ut. Att inte avvika – att följa flocken. Spela Herd Mentality och gör ditt bästa för att tänka precis som alla andra!

Herd Mentality Spel är ett partyspel med ett enkelt mål: att tänka som alla andra. En fråga ställs, exempelvis: “Vilken läsk är godast?”. Därefter är det upp till varje spelare att skriva ned sitt svar. Om ditt svar tillhör majoriteten, får du poäng.

Pris: 259 kronor.

KÖP

Nästa bild
Ordexpressen KÖP

Ordexpressen

Snurra, slå – klara färdiga gå! Ni snurrar fram en bokstav, slår tärningen och kommer på ord i expressfart. Välj en av kategorierna från rutan du står på. Säg så många ord som tärningen visar – på bokstaven du får av snurran.

Från 9 år

Pris: 149 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Helt hysteriskt KÖP

Helt hysteriskt

En spelare får ett hemligt ord, t ex badboll. Nu ska du, samtidigt som du är under TVÅNG, försöka lista ut det hemliga ordet. Till din hjälp finns det frågor på spelplanen som t.ex storlek, ljud, doft etc. TVÅNG kan vara:
-Att tala med finsk brytning
-Inleda varje mening med “visserligen är jag en idiot men…”
-Att hela tiden hålla ett finger på din näsa eller…

Från 12 år

Pris: 259 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Quest for El Dorado KÖP

Quest for El Dorado

I El Dorado antar spelarna rollen som expeditionsledare i sydamerikas täta djungel i en jakt efter det legendariska landet av guld. Varje spelare sätter samman sitt team av olika personer och utrustar dem i hopp om att få med sig de talanger och verktyg som kommer att behövas. Man kan även hyra in speciella karaktärer som vägvisaren, vetenskapsmannen och aboriginen som alla kan hjälpa dig på olika sätt. Alla har samma mål, att bli först att komma fram till guldet i El Dorado.

Pris: 329 kronor.

Detta spel belönades med Guldtärningen 2020 för Årets Familjespel i Sverige.

KÖP

Nästa bild
Vad du borde lärt dig i skolan KÖP

Vad du borde lärt dig i skolan

Plugghäst, frökens fjäsk eller klassens pajas, vem var du i plugget? Än en gång, upp till bevis! Du som trodde att du kommit undan bara för att du gått ut skolan – glöm det! Nu är det hjärnornas kamp som gäller med kortspelet Vad du borde lärt dig i skolan.

Pris: 149 kronor.

KÖP

Nästa bild
Ticket To Ride Europe KÖP

Ticket To Ride Europe

Ticket to Ride Europe tar dig med på ett spännande tågäventyr genom Europas stora städer från början av 1900-talet. Från de branta kullarna i Edinburgh till de soliga kajerna i Konstantinopel, från de dammiga gränderna i Pamplona till en blåsig station i Berlin.

Ticket to Ride Europe är den andra delen i Days of Wonder´s bästsäljande Ticket to Ride-serie av tågäventyr. Spelet tar dig in i hjärtat av Europa och erbjuder nya spelmoment, inklusive tunnlar, färjor och tågstationer. Vi har även uppgraderat dig till förstklassiga bekvämligheter med större kort, nya tågstationsspelbitar och en påkostad spelplan med vackra illustrationer.

Precis som det prisbelönta originalspelet förblir spelet elegant enkelt och lätt att lära sig. Ticket to Ride Europe är ett komplett, nytt spel som inte kräver originalversionen och garanterar timmar av nöje.

Från 8 år

Pris: 399 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Kurragömma i safariparken KÖP

Kurragömma i safariparken

Välkommen på safari! Leta efter och peka på safaridjuren som visas på korten. Om du är före de andra spelarna belönas du med en djurfigur.

Från 4 år

Pris: 219 kronor.

Årets Barnspel 2020!

KÖP

Nästa bild
Antikrundan KÖP

Antikrundan

“Döljer det sig en antikhandlare inom dig? I spelet kan du vara med och bjuda på spännande auktioner med autentiska föremål och göra goda förtjänster. Men se upp! Du kan gå på en nit och bjuda på oäkta föremål!”

Från 8 år

Pris: 279 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Med vilda gester KÖP

Med vilda gester

“Visa vad du menar med ljud & vilda gester! Världens bästa charadspel!”

Från 10 år

Pris: 275 kronor.

KÖP

Nästa bild
Retro Spelet KÖP

Retro Spelet

Följ med på en kul resa från 1950-talet till 2010-talet. Svara på frågor om allt från Marilyn Monroe, Tio i topp, Björn Borg, Berlinmurens fall och Millennie-buggen till svenska deckare. Samla poäng genom att svara rätt på frågor och jämföra roliga topplistor. Spelet kommer garanterat att framkalla många skratt, roliga minnen och livliga diskussioner!

Från 15 år

Pris: 349 kronor.

KÖP

Nästa bild
Med Andra Ord Junior KÖP

Med Andra Ord Junior

Med andra ord har varit Sveriges populäraste spel de senaste 10 åren. Det här är juniorversionen. Berätta vad du ser på bilden, med andra ord!

Från 5 år

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sing Sing no. 2 KÖP

Sing Sing no. 2

Sing Sing är sällskapsspelet som bjuder upp till sång – nu med 300 nya låtar! Spel Sing Sing no.2 kommer från Ninja Print och är ett kul spel på spelkväll eller fest, reglerna är enkla och man lär sig spelet på några sekunder.

Pris: 159 kronor.

KÖP

Nästa bild
Konario Junior KÖP

Konario Junior

KONARIO är spelet som tränar vår hjärna och aktiverar alla sinnen. Nu i en mindre juniorversion, med smaker, dofter, ljud med mera som dessutom triggar barnasinnet. Oslagbart på många nivåer!

Pris: 245 kronor.

KÖP

Nästa bild
Galenpanna KÖP

Galenpanna

Spelklassiker! Pressa dina motspelare på ledtrådar, och försök lista ut vem du är.

Från 9 år

Pris: 259 kronor.

KÖP

Nästa bild
När då då? Resor i världen KÖP

När då då? Resor i världen

“Turas om att ta kort och bilda en tidslinje med tio olika händelser från tideräkningens början fram till idag. Sätt händelser, personer, platser eller prylar i rätt tidsföljd.”

Från 12 år

Pris: 129 kronor.

KÖP

Nästa bild
Hedbanz Blastoff KÖP

Hedbanz Blastoff

Hedbanz blast off! är den högflygande, snabbpratande versionen av det klassiska gissningsspelet “Vem är jag?” Varje lag väljer en spelare som är den första gissaren och ger dem ett Blastoff Timer-pannband att bära. Sätt i ett bildkort utan att titta (så att “Alla vet utom du!”), Vrid på timerknappen och börja ställa frågor!

Frn 6 år

Pris: 259 kronor.

Finns även hos Coolshop!

KÖP

Nästa bild
Mer Eller Mindre KÖP

Mer Eller Mindre

Att lista ut hur många böcker som skrivits om Tintin eller hur länge världsrekordet för att hålla andan är kan vara rätt svårt, men i det här roliga sällskapsspelet är det precis vad du måste försöka göra! För att göra det lite mer roligt gör det här familjespelet det oväntade och ber dig att gissa och sedan mäta saker omkring dig.

Från 12 år

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
Smart 10 KÖP

Smart 10

SMART10 är ett underhållande frågespel där du inte behöver vänta på din tur att svara utan alla får svara på varje fråga och gissa på ett utav de 10 svarsalternativen. Spelet är kompakt vilket gör det enkelt att ta med och innehåller 200 frågor med svar, poängräknare och svarsmarkörer.

Från 14 år

Pris: 159 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Sällskapsspelet KÖP

Sällskapsspelet

I “Sällskapsspelet” går det inte att förlora – bara vinna! Hur nice är inte det för oss som verkligen hatar att förlora? Sällskapsspelet är ett festligt och underhållande spel med över 300 intressanta, roliga och rätt oväntade frågor. När du spelar Sällskapsspelet garanterar vi spännande samtal och att du lär känna både dig själv och dina vänner bättre. Många skratt, livliga diskussioner och tokiga anekdoter kommer upplevas!

Från 12 år

Pris: 199 kronor.

Finns även hos Coolstuff!

KÖP

Nästa bild
Efterklok KÖP

Efterklok

Efterklok är ett finurligt, engagerande och nervpirrande frågespel där du kan utsmarta Besserwissern, mörka eventuella kunskapsluckor och ta hem vinsten även om du inte kunde mest från början.

Från 15 år

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Alfapet KÖP

Alfapet

“Det klassiska ordspelet som går ut på att samla flest poäng genom att lyckas lägga ordflätor. Öka svårighetsgraden genom att spela med pilbrickor och svarta brickor.”

Från 10 år

Pris: 249 kronor.

(Nedsatt 17%)

Finns även hos Adlibris!

KÖP

Nästa bild
Finans KÖP

Finans

Men med rätt strategi och en smula tur låter framgångarna inte vänta på sig i detta legendariska affärsspel som engagerar hela familjen!
Ett gott råd från din bankman! Planera din affärsstrategi redan från början. Det är alltid värt att ta ett lån för att skaffa fram mer kapital.

Pris: 299 kronor.

Finns även hos Ellos!

KÖP

Nästa bild
Sverigespelet KÖP

Sverigespelet

Tävlingsjakten är förlagd till Sverige där du ska svara på frågor kring svenska traditioner, svensk kultur, natur och mycket mer.

Från 8 år

Pris: 159 kronor.

KÖP

Nästa bild
Den försvunna Diamanten KÖP

Den försvunna Diamanten

I “Den försvunna diamanten” från Alga spel är du och dina medspelare delaktiga i en spännande skattjakt över den afrikanska kontinenten. Ni har alla samma uppdrag – att hitta Afrikas Stjärna, världens största diamant, och återlämna den till uppdragsgivaren. Spelet tar er från Kairo till Tanger och utmanar er i en intensiv jakt genom landsvägar, sjöar och luftfart.

Spelet är en klassisk familjefavorit som har underhållit spelare i årtionden. Här får ni möjlighet att använda er taktiska skicklighet och strategiska planering för att vara den första att nå Kairo eller Tanger med diamanten i er besittning. Men även om ni inte är de första att hitta diamanten, kan ni fortfarande ha chansen att vinna genom att skaffa ett visum och ta er till destinationen i tid.

Från 6 år

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!