Nöje

Årets sommarbio i Rålis bjuder på åttiotalsklassikerna alla borde se – här är filmerna och datumen!

Sommarbion i Rålambshovsparken har blivit en välkänd och populär sommaraktivitet för alla som befinner sig i huvudstaden i augusti. Packa picknickkorgen, ta med ett gäng vänner och slå dig ner i Rålis för den perfekta biokvällen under bar himmel. Årets tema är åttiotalet – här är alla datum och filmer!

Foto: Stockholmfilmfestival.se & Dirty Dancing (1987)

Vid Skateparken i Rålambshovsparken på Kungsholmen samlas varje år tusentals människor för att titta på gratis utomhusbio. Årets upplaga går av stapeln den 16-20 augusti och vi ser fram emot att få sätta tänderna i fem riktiga åttiotalsklassiker.

Onsdagen den 16 augusti drar sommarbion i gång med “Do the the right thing” från 1989 av Spike Lee (som även medverkar framför kameran). 

Ett kultförklarat drama som under sin premiär i Cannes 1989 väckte viktiga debatter om rasrelaterade frågor, något som känns lika aktuellt idag. Filmen utspelar sig under en gassande het dag i Brooklyn, New York, där vi får följa Spike Lees något lata karaktär, pizzabudet Mooki, under hans möten med olika färgstarka personligheter längs gatorna i sitt kvarter.

Torsdagen den 17 augusti visas “Min granne Totoro” från 1988 av Hayao Miyazaki. 

Den japanska animefilmen som vars karaktär Totoro är lika kär och välkänd för japanska barn som Nalle Puh är för västerländska barn. Mystiska figurer och en gripande historia som måste ses!

Fredagen den 18 augusti visas “Dirty Dancing” från 1987 av Emile Ardolino.

Kan ni tänka er något härligare än att spendera fredagskvällen till några av filmvärldens mest kända dansscener? Vi längtar! Patrick Swayze och Jennifer Grey är glödheta i rollerna som Johnny och Baby, och en sak är säker: “Nobody puts baby in a corner” den 18 augusti…

Lördagen den 19 augusti visas “Det stora blå” från 1988 av Luc Besson.

Det romantiska dramat “Det stora blå” är baserat på de berömda fridykarna Jacques Mayol och Enzo Maiorcas liv (även om storyn till stor del är påhittad) och spelades in på Amorgos i Grekland med enorma vyer över det klarblå havet. I Frankrike blev den en av landets största filmsuccéer under åttiotalet då den sågs av nära 10 miljoner biobesökare.

Sommarbion avslutas söndagen den 20 augusti med “Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” från 1988 av Pedro Almodóvar.

Kärlek, besatthet, avund och komplicerade relationer – allt som behövs för att skapa ett riktigt drama! Almodóvar menar att filmen är till viss del självbiografisk då han ville bearbeta upplevelser han själv och en kvinnlig vän genomgick under den här tiden.

Filmvisningarna är gratis och börjar klockan 21.00, men redan från 18.00 kan du köpa popcorn, dryck och annat gott att äta.

Här hittar du all info om bion och filmerna som visas i sommar!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!