Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Årets värdar för Vinter i P1 2019! Här finns hela listan

Sveriges radios lyssnare har återigen röstat om vilka från de tidigare Sommarvärdarna de vill höra i årets Vinter i P1. Här hittar du hela listan, de kommer garanterat förgylla hela jul- och nyårshelgen med aktuella och gripande ämnen. 

Vinter i P1 startade redan 2008, och sedan 2011 är det Sveriges radios lyssnare som har fått välja ut vilka personer de vill ska tala. I år kommer vi både få lyssna på personer som var med i årets Sommar i P1, men också personer som inte har varit med på några år. Här hittar du hela listan, samt från vilka datum de kommer finnas tillgängliga.

25 december: Fredrik Lindström

Ständigt aktuell folkbildare med humor som verktyg. Är inne på sin elfte säsong som domare i På spåret och i nya boken 100 svenska dialekter kan man både läsa om och höra dialekterna.

– Jag ska prata än en gång om julens historiska bakgrund, men allra mest om på vilket sätt vi moderna individualister omformat den här högtiden efter vår nutida livsstil och världsbild.

26 december: Stina Wolter

Är en produktiv konstnär, föreläsare och kroppsaktivist med många följare i sociala medier. Aktuell med konstutställning i Landskrona och som programledare för Karlavagnen i P4. Hördes i P1 i somras i serien Kroppskontakt. Fick Författarförbundets Radiopris i år.

– Jag har en dröm om att den som lyssnat plötsligt skall minnas hur det kändes när hen kunde bygga hela världar i sandlådan. Jag ska prata om möten i livet och konsten. Om den skapande människan.

27 december: Madeleine In Hwa Björk

Sökte som adopterad sina biologiska rötter och fick veta att hon inte alls var den hon trott sig vara. Sanningen om en förväxling växte långsamt fram. I det lilla handlade det om en återförening som skedde mot alla odds. Men i det stora om barns rätt att få veta sin historia.

– Ämnet är angeläget och vi är många som delar erfarenheten av att upptäcka att vår bakgrund är en annan än vi trodde. Några av dessa livsöden kommer jag att berätta om i mitt Vinter.

28 december: Caroline Farberger

Vd för ICA försäkring som gick ut och berättade om sin könskorrigering och transition från man till kvinna. Gick hem från jobbet som Carl i kostym ena dagen och kom tillbaka som Caroline i kjol den andra. Har nu efter ett år som kvinna fått nya insikter om hur illa ställt det är med jämställdheten mellan könen i näringslivet.

– Som man och ledare på hög nivå kunde jag känna mig lite hotad när det pratades om inkludering och mångfald. Men det krävdes inte lång tid för mig som kvinna att inse att jag som man varit ohyggligt priviligierad. Mitt Vinter är en berättelse om ett uppvaknande som fler i näringslivet skulle må bra av.

29 december: Olof Wretling

Mest önskad av lyssnarna och Vintervärd för sjunde gången! Har gett ut boken Fem vintrar och en sommar med manus från sina tidigare program. Vinterprogrammet 2015 resulterade i föreställningen och publiksuccén Diagnoserna i mitt liv.

– Mitt Vinter i P1 skulle kunna tas för en skröna. In i tågkupén kliver Torgny Lindgren. Jag har egentligen talförbud efter att ha tappat rösten under en föreställning. Men så ringer Torgnys telefon: ”Hallå… ja, jag kan ta en kopp kaffet!”. Eftersom dialekten pekar likt ett tumavtryck på den plats vi kommer ifrån, måste jag bara fråga om jag hört rätt: ”Ursäkta Torgny, sa du precis kaffet om kaffe?” Välkommen till vagn 12 och nattåget mot Stockholm.

30 december: Anders Hansen

Hans Sommarprogram har nu 2,4 miljoner poddlyssningar vilket är ett rekord. Var under hösten programledare för serien Din hjärna i SVT. Boken Hjärnstark har fått stor spridning och handlade om hur motion stärker hjärnan och gör dig stresstålig och intelligent. Efterföljaren Skärmhjärnan skildrar hur den digitala livsstilen kan leda till ohälsa.

– Varför är vi som vi är mot varandra? Varför är det så viktigt för oss att tillhöra en grupp? Varför vill vi tro på vissa saker? Vad är det egentligen som händer där innerst inne i oss, i våra hjärnor? Det vill jag berätta om i mitt Vinterprat.

31 december: Petra Mede

Sveriges mesta galaprogramledare sänder direkt på nyårsafton. Har lett Eurovision Song Contest, Melodifestivalen flera gånger och Guldbaggegalan sex gånger. Aktuell under hösten som programledare för Helt sjukt i TV4 och i en av huvudrollerna i Molières Den inbillade sjuke som turnerat efter succén på Maximteatern i Stockholm.

– Jag ska prata om 19-åriga filosofer och religiösa äppelfarmare. Om Grieg och Greg. Och om den där hisnande känslan som man kan få av att leva.

1 januari: Johan Rockström

Leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Postdaminstitutet i Tyskland. Menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest. Global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två år i rad.

– Jag välkomnar alla som lyssnar – till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.

Källa: Vinter i P1

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!