Nöje

Balenciaga klipper banden med Kanye West efter antisemitiska uttalanden

Företag efter företag tar avstånd från Kanye “Ye” West efter att artisten gjort ett flertal rasistiska och antisemitiska uttalanden under de senaste veckorna – och nu har även hans exfru Kim Kardashian tagit ställning mot uttalandena på Twitter.

Foot: Shutterstock

Tidigare denna månad dök artisten och designern Kanye “Ye” West upp på sin show under modeveckan i Paris iförd en tröja med texten “White lives matter” – en fras som myntades av rasister i USA i samband med Black lives matter-rörelsen. Sedan dess har han gjort ett flertal antisemitiska uttalanden i poddar och på sociala medier, något som har lett till att han inte längre har tillgång till sina konton på Instagram och Twitter, det skriver Time.

Balenciaga: “Inga planer på framtida projekt”

Wests uttalanden har lett till att flera företag har klippt banden till honom, däribland Vogue, klädkedjan Gap och det franska modehuset Balenciaga. Modehuset utfärdade nyligen ett uttalande i Women’s Wear Daily där de skrev:

“Balenciaga har inte längre någon relation till eller några planer för framtida projekt med den här artisten.”

Produktionsbolaget MRC har gått ut och sagt att de kommer att skrota en redan färdig dokumentär om artisten:

“Förra veckan samplade och remixade han ett klassiskt stycke som har varit populärt i över 3 000 år – lögnen om att judar är onda och konspirerar om att ta över världen”, skriver MRC-cheferna Modi Wiczyk, Asif Satchu och Scott Tenley i ett uttalande enligt Omni.

Adidas bryter med Kanye – förlorar 250 miljoner dollar

Adidas gjorde under tisdagen ett uttalande på sin hemsida där de skriver att de har beslutat sig för att avsluta sitt samarbete med West med omedelbar verkan, samt att sluta producera produkter som ingår i märket Yeezy.

“Adidas tolererar inte antisemitism och andra typer av hatretorik. [Wests] kommentarer och handlingar under den senaste tiden har varit oacceptabla, hatiska och farliga, och de strider mot företagets värderingar gällande mångfald och inkludering, ömsesidig respekt och rättvisa”, står det i uttalandet.

Enligt Adidas själva kommer beslutet kosta företaget 250 miljoner amerikanska dollar. Åtgärden kommer efter att West tidigare denna månad sa följande under en intervju i podcasten Drink Champs:

“Jag kan säga antisemitiska saker utan att Adidas bryter med mig. Vad händer nu?”

Kim Kardashian: “Hatretorik är aldrig okej”

Under måndagen tog även Wests före detta fru, Kim Kardashian, avstånd från hans antisemitiska uttalanden i ett inlägg på Twitter:

“Hatretorik är aldrig OK eller ursäktligt. Jag står tillsammans med den judiska befolkningsgruppen och kräver att det fruktansvärda våldet och den hatiska retoriken mot dem ska få ett omedelbart slut”, skriver Kardashian.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!