Nöje

Behöver jag köpa jodtabletter? Strålsäkerhetsmyndighetens svar på 5 vanliga frågor

Behöver jag bunkra upp med jodtabletter där hemma? Hur påverkas Sverige av ett radioaktivt utsläpp i Ukraina? Här är Strålsäkerhetsmyndighetens svar på fem vanliga frågor med anledning av invasionen i Ukraina.

Foto: Skärmdump TV4

Rysslands invasion av Ukraina är en stor källa till oro för många, något som märkts av i den senaste tidens stegrande försäljning av jodtabletter. Men vad är egentligen jodtabletter, och är det verkligen motiverat att köpa på sig dem?

När behöver man jodtabletter?

Jodtabletter är ett läkemedel som endast ska tas vid kärnkraftsolyckor och på uppmaning av länsstyrelsen. Vid en allvarlig kärnkraftsolycka kan intag av jodtabletter vara en effektiv skyddsåtgärd, vilket beror på att radioaktiv jod som man andas in kan ge det största bidraget till stråldosen på kort sikt.

Behöver jag köpa jodtabletter?

Efter Rysslands invasion av Ukraina har jodtabletter sålt slut hos flera svenska apotek. Men i en intervju med Tv4 förklarar Peder Kock, som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, att det inte är finns någon anledning att bunkra upp med jodtabletter hemma:

“De som behöver jodtabletter kommer få det av myndigheterna”, säger han och syftar på den planering för utdelning och intag av jodtabletter som finns kring de svenska kärnkraftverken. 

Närmast kärnkraftverken delas jodtabletter nämligen ut på förhand inom beredskapszonerna. Det finns också lager av jodtabletter som vid behov kan användas för utdelning på större avstånd kring kärnkraftverken. 

Behövs jodtabletter vid en kärnvapenexplosion?

Enligt strålsäkerhetsmyndigheten är svaret nej. Vid nedfall av radioaktiva ämnen från en kärnvapenexplosion kommer det största bidraget till stråldoserna från radioaktiva ämnen på marken – inte från inandning av radioaktivt jod. Detta gäller även på kort sikt. 

I områden med högre nedfall av radioaktiva ämnen är den viktigaste skyddsåtgärden att vistas inomhus i lokaler som erbjuder gott skydd, till exempel skyddsrum.

Hur kan Sverige påverkas av ett radioaktivt utsläpp i Ukraina?

Om en kärnkraftsolycka eller en kärnvapenexplosion skulle ske i Ukraina så kommer ovanstående skyddsåtgärder inte behövas. Utsläpp av radioaktiva ämnen späds ut i atmosfären och det är dessutom ett stort avstånd mellan Sverige och Ukraina.

Den påverkan som eventuellt kan ske i Sverige i första hand på livsmedelsproduktion, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hur övervakar Strålsäkerhetsmyndigheten strålningen i omvärlden?

Strålsäkerhetsmyndigheten övervakar joniserande strålning i omgivningen på flera sätt och har beredskap dygnet runt för att, vid behov, snabbt kunna hantera konsekvenserna av de höjda nivåerna av radioaktiva ämnen i Sverige eller utomlands.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, TV4

Foto: Skärmdump TV4

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!