Nöje

Billy Porter om varför han bar klänning på Oscarsgalan: “Jag kände mig fri”

När Billy Porter dök upp på Oscarsgalans röda matta bar han en makalös klänning.  För Vogue berättar skådespelaren och sångaren om varför han som man valde klänning istället för smoking.

Foto: TT

Den otroliga kreationen av designern Christian Siriano som Billy Porter bar under Oscarsgalan blev kvällens stora mode-snackis. Klänningen som både var maskulin och feminin ansågs vara revolutionerande. Billy Porter öppnar upp för Vogue om hur hans modeval har blivit ett kraftfullt verktyg för självuttryck och representation.

– Jag har alltid varit inspirerad av mode. Jag växte upp med att älska mode, men det fanns alltid en gräns till hur pass mycket jag kunde uttrycka mig själv. När du är mörkhyad och gay, är ens maskulinitet ifrågasatt. Jag har fått utstå mycket homofobi i relation till mina klädval, förklarar Porter.

Han menar att när han blir inbjuden till ett röda mattan-event vill han uttrycka sig genom sina kläder.

– Mitt mål är att vara ett vandrande politiskt konstverk varje gång jag dyker upp på röda mattan. Att utmana förväntningar. Vad är maskulinitet? Vad betyder det? Kvinnor dyker upp i byxor varje dag, men den sekunden en man bär en klänning, delar sig haven. Det hände mig vid Golden Globes (när jag bar en rosa krage) och alla blev helt till sig! Den outfiten ändrade allt för mig. Jag hade modet att utmana status quo.

Han berättar också att han alltid har velat bära en galaklänning, men inte vetat när. Och efter att ha provat klänningen för första gången kände han sig levande.

– Jag kände mig fri! Och vacker! Något som inte alltid har varit fallet för mig. Det är verkligen förvånansvärt hur mycket kläder kan påverka ens själ.

Källa: Vogue

 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!