Nöje

Här är fem saker du skall sälja istället för att slänga enligt Blocket – för miljöns skull

Vem gillar inte att rensa ut gamla saker och börja om på nytt, men allt du rensar ut är inte skräp. Nedan hittar du fem saker som du aldrig ska slänga!

Foto: Unsplash

Aldrig har väl andrahandsmarknaden på möbler och kläder varit så stor som nu och sajter som Blocket är populärare än aldrig förr.

– Det mesta kan återanvändas, men vissa prylar är viktigare än andra att sälja eller skänka vidare eftersom de har särskilt stor negativ miljöpåverkan. Sälj dem vidare så gör du både miljön och plånboken en tjänst, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket i ett pressmeddelande.

Blocket har tillsammans med Ethos International listat de saker som du absolut inte ska slänga, du hittar dem nedan!

Jeans

Jeans

För att tillverka ett par jeans behövs det ungefär 11 000 liter vatten. Ska de även färgas så tillsätts det många gifta kemikalier, de blå och svarta är värst. Ett par jeans ska aldrig hamna på soptippen, har du tröttnat på dina byxor ska du alltid sälja eller skänka bort dem.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Mobiltelefoner

Mobiltelefoner

Att tillverka mobiltelefoner och elektronik kräver miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessutom så innehåller de många metaller som orsakar stora konflikter i Centralafrika, som pengatvätt och brott mot mänskliga rättigheter. Så sälj vidare din gamla telefon.

Foto: Pexels

Nästa bild
Cyklar

Cyklar

Att tillverka stål är extremt energikrävande, att lyfta ett lass järnmalm från en gruva kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn. En cykel håller också väldigt länge och kan utan problem säljas vidare.

Foto: Pexels

Nästa bild
Skinnsoffor

Skinnsoffor

Skinnsoffor har en stor påverkan på miljön. Det krävs stora mängder mat till kossor som rapar och pruttar ut farlig metangas och som i sin tur påverkar klimatet. Sen krävs det stål och trä för att tillverka soffans stomme. Skinn är ett slitstarkt material som håller i många år, skinnsoffan ska du alltså inte slänga.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Vitvaror

Vitvaror

Både att tillverka och återvinna stål, plast och färg kräver mycket energi. Därför är det bättre att försöka sälja vidare dina vitvaror. Är vitvarorna äldre än 10 år ska de återvinnas eftersom de kan innehålla miljöfarliga ämnen.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!