Nöje

Börje Salmings dotter Bianca om tiden efter faders bortgång: “Känns overkligt”

En hel värld sörjer Börje Salming som förra veckan gick bort i sviterna av ALS. Nu berättar hans dotter Bianca om sorgen för Expressen.

Foto: Instagram @biancasalming

Torsdagen den 24 november gick hockeylegendaren Börje Salming bort i sviterna av ALS. Han blev 71 år gammal. Salmings gamla hockeyklubb Toronto Maple Leafs offentliggjorde de tråkiga nyheterna i ett uttalande:

“Toronto Maple Leafs sörjer förlusten av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med obrytbar anda och obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för andra européer i NHL”, skrev de.

ALS är en obotlig nervssjukdom som nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, något som leder till att armar och ben blir alltmer förlamade. Salmings fru Pia berättade i en intervju med Expressen i höstas om den svåra tiden efter diagnosen:

“Då var det kolsvart. Han var jättedeprimerad och jätteledsen. Fram tills man vet säkert har man ändå hoppet om att det inte är så illa som det verkar”, sa hon. “Det kom också en rädsla, att han skulle överföra det här till sina barn. Men det var inte genetiskt. Så han var jättelättad för den delen. Men sen har vi gått i ett mörker här.”

Bianca Salming: “Känns overkligt”

För samma tidning berättar nu Salming dotter, den framgångsrika friidrottaren Bianca Salming, om tiden efter sin fars bortgång:

“I början var det bara sorg, en enorm ledsamhet. Sen kom ilskan, man blev arg emellanåt. Och nu är allt bara overkligt. Samtidigt har det ju känts overkligt länge, ända sen vi fick det här beskedet i somras”, säger hon till Expressen.

Hon fortsätter: “Det känns som att jag nu har kommit till stadiet då allt bara känns så overkligt. Att det inte har hänt. Den senaste tiden har varit som en dimma och jag försöker typ gå lite på det och fortsätta tänka så för att jag ska orka med.”

Salming har hyllats på flera håll runt om i världen sedan sjukdomsbeskedet kom. Ett av dessa tillfällen var en helg i Toronto nyligen då Salming hyllades i Scotiabank Arena. Bianca berättar att den kärlek som världen har visat hennes pappa värmer: 

“Jag är väldigt tacksam över allt stöd och all kärlek. Jag vet att det har betytt allt för pappa under den här tiden, så jag vill också tacka åt honom”, säger hon.

Här kan du lära dig om och bidra till forskningen mot ALS:

Börje Salming ALS-Stiftelse
Stoppa ALS
Hjärnfonden
Neuro
Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning

Foto: Instagram @biancasalming

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!