Nöje

Bris har öppet hela sommaren – dygnet runt

Inför sommaren finns ett stort fokus på lov och ledighet. Att skolan stänger, fritidsaktiviteterna har uppehåll och att de normala skyddsnäten tar paus kan vara svårt för barn som mår dåligt eller befinner sig i utsatta situationer hemma. Bris har öppet hela sommaren, dygnet runt och finns till för barn som vill prata med en vuxen.

De senaste åren har antalet samtal till Bris ökat markant och barn berättar dagligen för Bris om hur de mår och vad som påverkar dem. Inför sommarlovet handlar mycket om den oro som just lovet kan betyda. När skolorna stänger, fritidsaktiviteterna tar paus och vårdens öppettider minskar innebär det att många av de viktiga vuxna som finns i barns vardag försvinner. För barn som mår dåligt kan därför sommarlovet i sig betyda en ökad stress.

”Idag fick jag sommarlov, vilket jag tycker är svinjobbigt. Har haft ångest över detta i flera månader. Mitt mående har blivit värre men har i alla fall haft mentorn och skolkuratorn i skolan, men nu under lovet har jag ingen.”

Det är inte bara frånvaron av stödet från andra vuxna som påverkar barn, utan för barn kan det även innebära en oro att umgås mer med familjen.

– För barn som lever i familjer där det finns mycket konflikter, beroendeproblematik eller våld kan sommarlovet betyda att utsattheten ökar. Vännerna kan vara bortresta och de platser dit de brukar gå för att inte behöva vara hemma är stängda, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

”Jag vill inte ha sommarlov om mamma ska dricka.”

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan både ringa på 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd. Bris har dessutom förstärkt stödet med möjligheten att få stöd på ukrainska. Sedan tidigare finns telefonstöd på svenska och engelska, och för vuxna som har frågor om hur de kan stötta barn erbjuds stöd på svenska, engelska och arabiska.

För vuxna som har funderingar kring ett barn i sin närhet håller Bris vuxentelefon om barn 0771-50 50 50, och Bris stödlinje för idrottsledare 077-400 00 42, öppet alla vardagar kl. 9-12.

Citaten ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!