Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Britney Spears: “Förmyndarskapet gjorde mig till ett barn”

Under tretton år saknade Britney Spears kontroll över sitt eget liv. Nu öppnar artisten upp om förmyndarskapet i sin nya bok, The Woman in Me.

Foto: Getty

I slutet av oktober släpps Britney Spears nya memoarer, The Woman in Me. Boken handlar delvis om höjdpunkterna i Spears liv – från hennes tid i Mickey Mouse Club (där hon lärde känna Christina Aguilera, Ryan Gosling och sin blivande pojkvän Justin Timberlake) till att bli en världskänd artist – men även om de mörka åren då hennes far, Jamie Spears, styrde hennes liv.

“Förtjänade inte det min familj gjorde mot mig”

I ett utdrag publicerat i People får vi ett smakprov på hur Spears ser på det förmyndarskap som kraftigt begränsade hennes liv under tretton år. Artisten återkommer flera gånger till det som bokens titel anspelar på – förmyndarskapets infantiliserande effekt:

“Jag blev en robot. Inte bara en robot – en sorts barn-robot. Jag hade blivit så infantiliserad att jag förlorade delar av det som fick mig att känna mig som mig själv. Förmyndarskapet tog ifrån mig min kvinnlighet, gjorde mig till ett barn. På scen blev jag mer som ett föremål än en person. Jag hade alltid känt musiken i mitt blod; de stal det från mig.”

Förmyndarskapet trädde i kraft 2008 efter att stjärnan uppvisat ett till synes oberäkneligt beteende offentligt. Vid ett tillfälle dök stjärnan upp på en frisörsalong och rakade av sig håret, en incident som tidningarna klassade som ett sammanbrott.

Spears – som menar att ovanstående var ett sätt för henne att protestera mot omvärldens oupphörliga kritik av hennes kropp – menar att förmyndarskapet inte var svaret på problemen:

“Jag vet att om de hade låtit mig leva mitt liv så hade jag följt mitt hjärta och hamnat rätt och löst allt. I tretton år var jag ett skugga av mitt forna jag. Nu ser jag tillbaka på hur min far och hans medhjälpare hade kontroll över min kropp och mina pengar under en så lång tid, och det gör mig illamående”, skriver hon och fortsätter:

“Tänk på hur många manliga artister som spelat bort alla sina pengar, hur många som har varit missbrukare eller haft psykiska problem. Ingen försökte ta ifrån dem kontrollen över deras kroppar och pengar. Jag förtjänade inte det min familj gjorde mot mig.”

The woman in me (sve) - Britney Spears KÖP

The woman in me (sve) - Britney Spears

Pris: 229 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!