Nöje

Brooke Shields öppnar upp om våldtäkt i ny dokumentär

I en ny dokumentär berättar skådespelerskan Brooke Shields att hon i sin ungdom blev sexuellt utnyttjad av en person med inflytande i Hollywood. “Detta är något som händer varje dag, och det borde inte hända”, säger hon till The Hollywood Reporter.

Foto: Instagram @brookeshields

Pretty Baby: Brooke Shields är en ny dokumentär som redogör för skådespelerskan och modellen Brooke Shields uppväxt i en filmbransch som sexualiserade henne redan som barn.

Berättar om övergrepp i ny dokumentär

I dokumentären berättar Shields att hon som tioåring blev fotograferad naken av fotografen Garry Gross, som senare sålde bilderna. Hon diskuterar även filmen Endless Love från 1981, där hon vid endast sexton års ålder spelade in en sexscen. Shields berättar även att hon som ung blev sexuellt utnyttjad av en person med inflytande i Hollywood.

Vid tiden för övergreppet hade hon precis avslutat sina universitetsstudier och oroade sig för att hennes skådespelarkarriär var över. När mannen i fråga bjöd ut henne på middag trodde Shields att de skulle diskutera hennes karriär – men efter middagen var det inte längre tal om någon ny film. Istället övertalade han henne att följa med till hans hotellrum, där han våldtog henne.

“Det var som att brottas”, säger Shields. “Jag var rädd för att bli strypt eller något, jag visste inte /…/ Jag tänkte bara, ‘Håll dig vid liv och fly’.”

Medan övergreppet skedde försökte skådespelerskan att “stänga ute det… och gud vet att jag visste hur man kopplar bort sig från sin kropp. Jag hade övat på det [som modell].”

Brooke Shields: “Borde inte hända”

På premiären av dokumentären berättade stjärnan att det hade krävts “många år” av terapi för att hon skulle kunna berätta om övergreppet:

“Jag hade ingen aning om att jag skulle säga det. Jag tänkte, jag har nått den här punkten, och som mamma till två unga tjejer hoppas jag att jag kan hjälpa till genom att dela med mig av den här händelsen. För detta är något som händer varje dag, och det borde inte hända”, sa hon till The Hollywood Reporter

Titeln Pretty Baby: Brooke Shields är hämtad från den kontroversiella film från 1978 där den då elvaåriga Shields porträtterade en prostituerad flicka. Dokumentären hade premiär på Sundancefestivalen förra fredagen och finns att streama på Hulu.

Hit kan du vända dig om du har blivit utsatt för sexuellt våld:

– Kontakta en vårdcentral – du kan söka stöd för att förstå vad du varit med om även om du är osäker på om det du har utsatts för är ett övergrepp.

– Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Samtalet är gratis och du är anonym när du ringer. Ring 020-50 50 50.

– Om du blivit utsatt för sexuella övergrepp och är under 18 år kan du få hjälp och stöd hos BRIS hjälplinje, numret är 11 61 11.

– Föreningen Storasyster erbjuder stöd och gemenskap till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet. 

Källa: Popculture

Pretty Baby 1978 Teaser

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!