Nöje

Bucket list: 15 resmål du måste besöka någon gång i livet

Världen är fylld av vackra platser. Här är 15 resmål du garanterat kommer vilja besöka någon gång i livet.

Foto: Flickr

Visst är det underbart att drömma sig bort till outforskade paradis, historiska skatter och makalös natur. Kolla in vårt bildspel för 15 av de platser som ständigt dyker upp på listor över resmål du måste besöka. Vissa mer lättillgängliga än andra… Vilka har du redan bockat av – och var reser du härnäst?

Läs även: Livets bucket list: Hur många av de 51 punkterna checkar du av?
 
Källa: Travelandleisure.com & Lonely Planet

Santorini

Santorini

Den vackra grekiska ön i Egeiska havet hyllas ständigt för sin bildskönhet. Vitkalkade hus inramade av färggrann bougainvillea och blåtoppade kyrkor som letar sig nerför sluttningarna. I solnedgången badar havet i ett rosa skimmer.

 

Foto: Flickr/Maggie Meng

Nästa bild
Vernazza, Cinque Terre

Vernazza, Cinque Terre

Cinque Terre består av de fem små medeltida byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore på den italienska rivieran. Landskapet är svindlande och hela Cinque Terre är en nationalpark och marint reservat och står på UNESCOs världsarvslista sedan 1997. Vernazza klassas som en av de vackraste byarna i Italien.

Foto: Flickr/Ștefan Jurcă

Nästa bild
Sankt Petersburg

Sankt Petersburg

Känn historiens vingslag i Rysslands kulturella huvudstad, där sevärdheterna ligger tätt i den 300 år gamla staden. Ett av världens största konstmuseer, Eremitaget, är ett måste! LikasåIsakskatedralen som är Sankt Petersburgs största kyrka.

Foto: Flickr/Antonio Bovino

Nästa bild
Påskön

Påskön

Påskön har fått sitt namn av att nederländska upptäcksresaren Jakob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen den 5 april 1722 utanför ön, innan de klev i land. Du kommer ha svårt att hitta en mer isolerad plats i världen! Närmaste bebodda ö ligger cirka 2 000 kilometer därifrån. Ön är känd för sina drygt 1 000 stenstatyer, moai, som bland annat står utplacerade längs kusten.

Foto: Flickr/The TerraMar Project

Nästa bild
Patagonien

Patagonien

Patagonien är den sydligaste delen av Sydamerika som begränsas i väster av Stilla Havet, i öster av Atlanten och i norr av slättlandet Pampas. Att vandra i nationalparken Torres del Paine, i den chilenska delen av Patagonien, är ett minne för livet.

Foto: Flickr/Douglas Scortegagna

Nästa bild
Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Världens främsta tempel till hinduguden Vishnu är ett storslaget monument som tillsammans med övriga delar av staden Angkor upptogs på Unescos världsarvslista år 1992.

 

Foto: Flickr/Juan Antonio F. Segal

Nästa bild
Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru

Vad var det egentligen som hände i bergsstaden Macchu Picchu? Det är ingen som vet säkert, och den mystiken tillsammans med stadens dramatiska läge i Anderna gör Macchu Picchu till en given plats på mångas bucket lists.

Foto: Flickr/Dennis Jarvis

Nästa bild
Svalbard

Svalbard

Isbjörnar, magisk natur och äventyr. Vem vill inte åka till Svalbard?

Nästa bild
Fiordland nationalpark, Nya Zeeland

Fiordland nationalpark, Nya Zeeland

Nya Zeelands öar är givna för den som älskar dramatisk natur. En av alla dessa vackra platser är Fiordland nationalpark som ligger på den sydvästra spetsen av Sydön och som omfattar runt 12 500 kvadratkilometer fantastisk natur. Området är särskilt känt för sin kust, som påminner om Norge med sina fjordar. Milford Sound är den mest berömda och besökta fjorden.

Foto: Flickr/Andrea Schaffer

Nästa bild
Petra

Petra

Den antika staden Petra är i dag en arkeologisk plats i Jordanien. År 2007 utsågs platsen till ett av världens sju nya underverk. Här har även många filmer, som Indiana Jones och det sista korståget (1989), spelats in.

Foto: Flickr/Javier Losa

Nästa bild
Galapagosöarna

Galapagosöarna

Galapagosöarna består av 19 öar belägna i Stilla havet runt 1 000 kilometer väster om Ecuadors fastland, som trots sin isolerade placering lockar nyfikna turister varje år. Öarna är kända för sitt stora antal endemiska arter (djur som bara finns på en plats) och för att det var här Charles Darwins gjorde sin forskning som resulterade i teorin om naturligt urval som han skrev om i boken Om arternas uppkomst.

Foto: Flickr/pantxorama

Nästa bild
Bali

Bali

Paradisön Bali i Indonesien har allt du letar efter vare sig det är att sola, bada, äta och dricka gott eller hålla dig aktiv med dykning, snorkling och annat. Res gärna på sommaren då det är mest sol.

Foto: Flickr/Thomas Depenbusch

Nästa bild
Grand Canyon

Grand Canyon

Det svindlande ökenlandskapet i nordvästra Arizona i USA kallas världens största och äldsta historiebok, eftersom den innehåller så många olika gamla bergarter. Många som besöker till exempel Las Vegas och Phoenix väljer att boka en helikoptertur över den djupa dalgången.

 

Foto: Flickr/screaming_monkey

Nästa bild
Kinamuren

Kinamuren

Nej, det går inte att se muren från månen men det gör den inte mindre spektakulär. Kinesiska muren består av en serie försvarsmurar i norra Kina som byggdes i omgångar med start från 300-talet före kristus. De delar som idag finns kvar av muren har en total längd på ungefär 6 000 kilometer, som tillsammans med diken och naturliga barriärer skapar en 8 850 kilometer lång försvarslinje.

Foto: Flickr/Peter Dowley

Nästa bild
Stora barriärrevet

Stora barriärrevet

Utmed Australiens nordöstkust sträcker sig det 300 mil långa barriärrevet som rymmer världens största nätverk av korallrev och tusentals arter av fiskar och annat marint liv. Häftigt är bara förnamnet!

Foto: Flickr/Kyle Taylor

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!