Nöje

Camilla Läckberg anklagas för att ha anlitat Pascal Engman som spökskrivare

Camilla Läckberg har hamnat i blåsväder på grund av en granskning i nättidningen Kvartal som tycks visa att hon använt sig av en spökskrivare – närmare bestämt deckarförfattaren Pascal Engman. Nu ger både Läckberg och Engman svar på tal.

Foto: Instagram @pascalengtrom/@lackberg

Nyligen analyserade Kvartals journalist Lapo Lappin Camilla Läckbergs romaner med hjälp av ett stilometriskt AI-verktyg. Hans kartläggning, som publicerades under onsdagen, visar att några av dem – framförallt Kvinnor utan nåd och Gå i fängelse – skiljer sig markant från de andra.

Överensstämmer med Engmans stil

Enligt granskningen är böckerna i den så kallade Fjällbacka-serien skrivna i en enhetlig stil och tycks därmed vara Läckbergs verk. Detsamma kan inte sägas om Kvinnor utan nåd: faktum är att två olika AI-program pekar ut Pascal Engman som trolig författare till denna bok.

Dessutom uppges Gå i fängelse vara en okänd spökskrivares verk, medan Vingar av silver och En bur av guld tros vara skrivna av Läckberg – även om stilen påminner starkt om Engmans.

Camilla Läckberg: “Det blåser på toppen”

Nu slår Läckberg tillbaka mot anklagelserna. I ett inlägg på Instagram skriver författaren att “det blåser på toppen” och att granskningen snarare vittnar om AI:s begränsningar.

Läckberg menar även att hon medvetet har bytt stil i de romaner som påstås vara författade av spökskrivare, och att hon har tagit Engman till hjälp som redaktör för att göra just detta:

“Alla författare jobbar med redaktörer. Det är de som får oss att ‘kill our darlings’, som får oss att blomma ut till vår fulla potential. Jag har många gånger öppet och offentligt hyllat Pascal för att han hjälpt mig skriva på ett för mig nytt sätt. Det är ingen hemlighet på något sätt. Och uppenbarligen har jag lyckats väldigt väl.”

Pascal Engman ger svar på tal med raplåt

Även Engman har valt att svara på anklagelserna – genom att rappa. På Nöjesguidens hemsida finns texten på hans raplåt publicerad, med de inledande fraserna:

Det var inte meningen att det skulle komma ut / Men nu när ni är mig på spåren är det bäst jag talar ut / Trodde ni verkligen att det bara var Camilla? / Fan, svenska folkets naivitet får mig att må illa.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!