Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Camilla Läckberg släpper nya boken Gökungen – första Fjällbackaboken på fem år

Deckarförfattaren Camilla Läckberg är aktuell med den elfte boken i Fjällbackaserien, den första på fem år. När hon nyligen gästade Nyhetsmorgon i TV4 berättade hon bland annat om hur hennes självförtroende vuxit de senaste åren och om hur hon velat lyfta krisen i Svenska Akademien i sin nya bok.

Camilla Läckberg är aktuell med den elfte boken i Fjällbackaserien, “Gökungen”. “Det är väldigt känslomässigt och sentimentalt för mig att återvända till Fjällbacka. Jag kände för fem år sen att jag behövde en liten paus och har gjort lite annat under tiden, men nu hade jag börjat längta efter Erica och Patrik igen så att det var underbart att återvända till dem”, berättar hon i Nyhetsmorgon.

Efter att ha skrivit oavbrutet om Fjällbacka i femton års tid valde deckarförfattaren för fem år sedan att ta en paus från skrivprojektet, då en av hennes största rädslor varit att stagnera och enbart skriva på rutin. Under pausen har hon istället arbetat på andra projekt och andra böcker, bland annat har deckardrottningen skapat en författarduo med mentalisten Henrik Fexeus, ett samarbete som bland annat lett till böckerna “Kult” och “Box”.

Har fått ett större självförtroende

Även om pausen från Fjällbacka gjorde henne lite nervös inför att möta karaktärerna igen kände hon sig snabbt varm i kläderna, berättar hon i Nyhetsmorgon. Dessutom har det hänt mycket med självförtroendet under åren som gått, säger hon i intervjun. “Som författare när man provar att utmana sig själv och skriva olika saker så lägger man till fler verktyg i sin verktygslåda. Och jag kände verkligen det att jag har lagt till lite fler verktyg i verktygslådan under tiden jag har varit borta.” Tidigare kunde hon också tvivla på om hon överhuvudtaget skulle få ihop den bok hon arbetade med för tillfället, något hon idad känner sig mycket tryggare i. “Jag har mognat som människa de här fem åren, jag har haft mycket debatter, mycket funderingar, mycket tankar som jag har kunnat lägga in i den här boken.”

Riktar en känga mot Svenska Akademien

Camilla Läckberg har länge varit fascinerad av Svenska Akademien, och inte minst den dramatik och de skandaler som utspelat sig där de senaste åren. Därför har även detta fått en plats i hennes nya Fjällbackadeckare. “Det var väldigt mycket saker i hela debatten kring Svenska Akademien som gjorde att det kändes, det slog an något väldigt djupt hos mig. För det första har jag väldigt svårt för dubbelmoral. Och för mig har alltid svenska Akademien representerat det finaste av det finaste.” Hon menar att Svenska Akademien är något av det mest finkulturella vi har i Sverige och att den dubbelmoral som kom upp i ljuset för några år sedan var en stor besvikelse för henne. Inte minst har hon känt en stor fascination för relationen mellan kulturprofilen och hans fru. “Jag är alltid väldigt fascinerad av mänskliga relationer, det är ju någonting som varit väldigt centralt i mitt skrivande sedan jag började.”

Gökungen - Camilla Läckberg KÖP

Gökungen - Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är tillbaka i Fjällbacka! Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal. Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han håller till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit. Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

Pris: 209 kronor.

Finns även hos Bokus!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!