Nöje

Caroline Farberger: “Min transitionsresa har varit en nära döden-upplevelse som jag överlevt”

I sitt Sommar i P1 berättar Caroline Farberger, vd för ICA Försäkring, om hur det var att hitta sig själv och sedan börja våga leva som sig själv. Nu berättar hon öppet om resan från man till kvinna och hur näringslivet inte alls är så jämlikt som man kanske kan tro som man.  

Foto: Henrik Montgomery/TT

Som vd för ICA försäkring målade Caroline Farberger en dag i september 2018 sina naglarna, fixade sminket och klev in på kontoret som kvinna – för första gången. Hon blev då den första näringslivstoppen i Sverige som öppet gick ut med sin könskorrigering och för Dagens Industri berättade hon om sin resa. Nu snart ett år senare berättar hon återigen om resan från man till kvinna och om de insikter hon fått på vägen i sitt Sommar i P1.

Caroline Farberger minns att hon som åttaåring pojke fascinerats av bilderna från det kungliga bröllopet. Hon slogs då av en sorg av att aldrig få bära dessa vackra klänningar. Under 40 år tryckte hon undan känslorna och arbetade sig uppåt. När hennes fru Ylva en dag frågade “vill du hellre leva som tjej?” slog hon först bort tanken. Men när Ylva frågade igen, det var då hon inte längre kunde förneka sina tankar.

Våren 2018 berättade Caroline för sin chef om hennes könstransition.

– Det var ett möte som jag gruvat mig för länge. Det handlade trots allt om människor och hur människor reagerar går aldrig  helt säkert veta på förhand. Väldigt mycket låg i potten inför detta mötet. Hela min och min familjs försörjning hängde på min arbetsgivares reaktion. Skulle jag få fortsätta på min befattning eller skulle jag ses som något konstigt, säger Caroline Farberger i sitt program av Sommar i P1.

Men bemötandet blev fantastiskt och bättre än vad Caroline någonsin kunnat drömma om. Lika hjärtligt bemötande fick hon av sina kollegor när hon den där tidiga morgonen i september 2018 för första gången klev in på kontoret som kvinna.

Att gå från man till kvinna inom näringslivet blev en stor skillnad och Caroline Farberger fick många nya insikter. Under alla sina år som yrkesman levde hon i tron att hon var både påläst och insatt i kvinnors situation. Men efter bara några månader som kvinna insåg Caroline att hon inte hade haft full koll och inte helt hade förstått.

– När jag kunde umgås med kvinnliga kollegor som en av dem fick jag erfara hur de öppnade upp sig så mycket mer. Jag lärde känna sidor av dem som de höll inne med i närvaro av män. Jag insåg hur mycket energi många kvinnor i näringslivet lägger ner för att passa in i normer både när det gäller utseende och beteende. Hur kvinnor medvetet väljer kläder, inte utifrån deras egna personligheter eller smak utan för att slippa få kommentarer, säger Caroline Farberger i sitt Sommar i P1.

Caroline Farberger berättar också att det har varit som att hon levt med skygglappar som begränsat hennes synfält utan att själv inse det. “Jag vill påstå att det är alldeles för lätt att som man tralla på i livet och tro att vi faktiskt har ett något sånär jämställt näringsliv.”

Hon avslutar sitt sommarprat med att berätta att hennes transitionsresa var för henne en nära döden-upplevelse, men att det i dag känns skönt att veta att hon på något sätt gjort en skillnad för andra som nu vågar vara sig själva.

Lyssna på Caroline Farbergers Sommar i P1 här.

Källa: Sveriges Radio och Dagens Industri.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!