Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Fira chokladbollens dag med 11 goda recept!

I dag är det ingen vanlig dag för det är chokladbollens dag! Världens godaste havregrynsröra med kakao rullad till en boll toppad med kokos eller pärlsocker. MUMS!

Foto: Instagram @Gateausverige @konditornochbagarn

I dag vill vi fira chokladbollen genom att äta massor av chokladbollar, både klassiska med pärlsocker och kokos men också nyttigare raw-varianter och spännande och nya smakkombinationer.

Nedan hittar du 11 recept!

Klassiska chokladbollar

Klassiska chokladbollar

Ingredienser:

100 g smör

1½ dl strösocker

½ dl kakao

1 tsk vaniljsocker

5 dl snabbhavregryn

2 msk vatten

1 dl strössel

Gör så här:

Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, havregryn och vatten.

Häll ut kokos eller pärlsocker på en tallrik. Forma runda bollar och rulla dem i strössel.

Foto: Gateau

Nästa bild
Busbollen med Dumle

Busbollen med Dumle

Receptet ger dig cirka 20 stycken busbollar.

Du behöver: 

3 dl havregryn
1 dl strösocker
1 msk Ögon vaniljsocker
3 msk Ögon Cacao
3 msk starkt, avsvalnat kaffe
100 g rumsvarmt smör
12 st Dumlekolor

Garnering
1 ½ dl kokosflingor

Gör så här: 

Mät upp havregryn, strösocker, vaniljsocker, kakao, kaffe, smör i en bunke. Arbeta ihop till en tjock smet. Smaka av om du vill tillsätta lite salt, mer kaffe eller kakao.

Forma smeten till runda bollar runt en Dumlekola.

Rulla i kokosflingor. Låt stelna i kylen. Bollarna är hållbara i 2-3 veckor om de förvaras kallt.

Servera chokladbollarna och njut.

Recept: Fazer

Foto: Fazer

Nästa bild
Ida Wargs nyttiga chokladbollar

Ida Wargs nyttiga chokladbollar

Du behöver: 

2,5 dl glutenfria havregryn
0,75 dl kokosolja
8-10 dadlar
1,5 msk kakao
en nypa havssalt
2 msk kaffe
Kokosflingor att rulla i

Gör så här:

Mixa allt i en matberedare. Rulla bollar i kokos (kan behövas ställas in i kylen 10 min innan rullning). Ställ in i kylen i 30 min innan servering

Foto: Ida Warg

Nästa bild
Delicatobollstårta

Delicatobollstårta

Du behöver: 

8 dl havregryn
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kaffe
100 g smält mjölkchoklad

Dekorering:

50 g mörk choklad
50 g vispgrädde
Kokos

Gör så här: 

Mixa havregrynen så att det blir smulor men inte ända till mjöl.

Blanda smör, socker, kakao och vaniljsocker i en bunke och vispa samman till en fluffig massa.

Blanda ner kaffe, havregrynen och den smälta mjölkchokladen och rör ihop.

Klä en springform med bakplåtspapper, jag använde en som är 15 cm i diameter så att det blev lite höjd, men det går bra med en större också.

Fyll formen med smeten och platta till så att den blir jämn. Ställ i kylen minst en timme så att den stelnar.

Finhacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå 1 minuter rör sedan samman till en len ganache.

Låt ganachen vila lite och ringla sedan över tårta, strö över kokos.

Tårtan går utmärkt att förbereda dagarna innan och håller minst en vecka i kylen.

Recept: Fredriks Fika

Foto: Fredriks Fika

Nästa bild
Veganbollen

Veganbollen

Receptet ger dig cirka 20 stycken veganbollar.

Du behöver: 

175 g (cirka 15 st) torkade, saftiga dadlar
200 g (drygt 3 dl) cashewnötter
3 msk Cacao
½ dl (45 g) kokosolja
2 msk starkt kaffe

Garnering
3 msk Cacao

Gör så här:

Kärna ur dadlarna.

Mixa dadlar och cashewnötter till en tjock massa i matberedare.

Tillsätt resten av ingredienserna och mixa ihop till en smet. Låt smeten stå och stelna i kylen en stund om den känns för lös och kladdig för att rulla direkt.

Forma massan till bollar och rulla dem i kakao. Förvara godiset i kylen. Bollarna är hållbara i cirka 2 veckor i kylen.

Recept: Fazer

Foto: Fazer

Nästa bild
Raw chokladbollar 

Raw chokladbollar 

Ingredienser:

12 st färska dadlar

2 dl blandade nötter

1 msk kokosfett

2 msk raw kakao

1 msk stark espresso

kokosflingor

Gör så här:

Mixa nötterna till ett fint mjöl.

Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet.

Mixa tills att har gått ihop.

Ta upp och forma 12 st. bollar och rulla i kokos.

Förvara i kylen fram till servering.

Foto: Metro Mode

Nästa bild
Deluxebollen

Deluxebollen

Receptet ger dig cirka 20 stycken Deluxebollar.

Du behöver: 

175 g Vit Choklad
4 dl havregryn
150 g rumsvarmt smör
4 msk strösocker
Finrivet skal av 1 citron
1 st pressad citron

Garnering
200 g Vit Choklad

Gör så här: 

Garnering: Börja med att rosta den vita chokladen som bollarna ska rullas i. Bryt den i bitar och sprid ut den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 5-10 minuter tills chokladen blivit gyllenbrun. Rör om då och då och passa noga så att den inte bränns. Låt svalna och hacka sedan chokladen.

Smet: Mät upp havregryn, smör, socker och citronskal i en bunke. Tillsätt även citronsaft, men om du använder en stor citron behövs kanske inte all saft.

Bryt chokladen till smeten i bitar och smält den i en skål i mikron eller över vattenbad. Rör ner chokladen i bunken och arbeta ihop till en tjock smet. Låt stå i kylen en stund.

Forma smeten till bollar och rulla dem i den rostade vita chokladen. Bollarna är hållbara i cirka 2 veckor i kylen.

Nästa bild
Kryddiga chokladbollar

Kryddiga chokladbollar

Ingredienser:

100 g smör

1 ½ dl socker

½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

5 dl havregryn

2 msk kaffe

1 tsk kanel

½ tsk ingefära

½ tsk kardemumma

Topping:

400 g mörk choklad

Finhackad pistage

Gör så här:

Rör ihop socker och smör smidigt. Blanda ner resterande ingredienser och forma till bollar.

Ställ in bollarna i frysen så att de stelnar något, ca 15 minuter.

Smält choklad över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen.

Placera alla bollarna på bakplåtsklädd form och strö över nötter. Låt stelna helt.

Foto: Metro Mode

Nästa bild
Supergoda kladdkaksbollar

Supergoda kladdkaksbollar

Superenkelt och supergott. Det enda du behöver är en kladdkaka.

Baka en vanlig kladdkaka i ugnen.

Ta ut ur ugnen och skrapa ur hela kakan i en bunke.

Mixa till smet med stavmixer och låt svalna i kylen ca 30 minuter.

Rulla sedan till små bollar och dekorera.

Vill du lägga till ytterligare en twist? Stoppa i klubbpinnar eller grillspett i bollarna.

Foto: Metro Mode

Nästa bild
Protein-chokladbollar med lakrits

Protein-chokladbollar med lakrits

Lite nyttigare och riktigt gott. Rulla dem i lakritspulver för en ny spännande smakkombination.

Du behöver:

1dl Chokladprotein pulver

1 msk Kakao (för mer choklad smak)

1dl Cashewnötter (krossade till småbitar)

1msk Jordnötssmör

1msk Mandelsmör

2 msk Kokosolja

1/2 – 1 dl Kaffe

Havregryn tills smeten blir fast så du kan rulla dem till bollar.

Rulla bollarna i  tex Lakritspulver, Kokos och Chiafrön

Recept: Fanni Redman

Foto: Fannie Redman

Nästa bild
Chokladtryfflar

Chokladtryfflar

Tryfflar är faktiskt bollar av choklad – alltså chokladbollar. Dessa är gjorda på bara avokado och choklad.

Du behöver:

1 mogen avokado

100 g choklad

1 krm vaniljpulver

kakao att rulla dem i.

Gör så här:

Mosa 1 avokado. Smält 100 g choklad (ta den ni föredrar men jag tipsar om en 70% med seasalt).

Tillsätt 1 krm vaniljpulver och blanda alltihop i en djup tallrik. Ställ sedan in tallriken i frysen i ca 15 minuter så det stelnar till.

Gör sedan små bollar och rulla dem i kakao.

Tips! Är ni bananälskare så kan jag tipsa om att mosa i en halv banan med avokadon.

Recept: Foodjunkie

Foto: Foodjunkie

Nästa bild
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!