Nöje

Dagny Carlsson är död – Den folkkära bloggaren blev 109 år

Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson har gått bort vid 109 års ålder. “En otrolig förlust”, säger regissören Åsa Blanck.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Dagny Carlsson, som har beskrivits som Sveriges äldsta bloggare och influencer, har gått bort vid 109 års ålder. Ett av Dagnys mest välkända uttryck var att man inte ska ”gamla till sig”, och visst levde hon som hon lärde: Vid 99 års ålder tog hon en datorkurs som ledde till att hon startade sin blogg som hundraåring.

Blev folkkär efter 100 års ålder

Bloggen växte snabbt i popularitet, och med den Dagnys kändisskap. Efter att ha fyllt tresiffrigt lyckades hon med bedriften att inte bara bli en känd bloggerska, hon medverkade dessutom ofta i “Fråga doktorn” och hann med att vara både sommarpratare i Sommar i P1 och vintervärd i Vinter i P1.

Carlsson hade även en mindre biroll i filmen “Hundraettåringen som smet från notan och försvann” 2016, och gav samma år ut sin bok “Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring” tillsammans med journalisten Helén Bjurberg.

“Tog med mig på de vildaste äventyren”

Åsa Blanck, regissören av dokumentären “Livet börjar vid 100”, beskriver Dagny som en person som levde livet till fullo.

“Det är inget konstigt att en människa som är snart 110 dör. Ändå är det en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket”, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna, och fortsätter:

“Hon har tagit med mig på de vildaste äventyren. Så tror jag att hon alltid har varit, men kanske hon tillät sig bli så ännu mer efter hon blev 100: ‘Skit samma, nu kör vi’.”

Dagny Carlsson var 2017 både sommarvärd och vintervärd i P1 – du kan lyssna på Dagnys sommarprat här och hennes vinterprat här!

Källa: SVT, Aftonbladet

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!