Nöje

Dansk studie visar: Hjärnan har en egen julavdelning!

Det har visat sig att hjärnan har en speciell avdelning avsedd för alla julkänslor och julminnen – iallafall om vi ska tro en dansk studie som gjorts av forskare vid Köpenhamns universitet.

christmasFoto: Unsplash 

Studien som gjordes i Danmark av forskare på Köpenhamns universitet, publicerades i The British Medical Journal i december år 2015. Forskningen visar att det finns fem sammanlänkade delar av hjärnan som visar en viss aktivitet när vi tänker på våra erfarenheter kring jul. Studien genomfördes på 20 personer som alla firade jul på olika sätt, dock inte enligt någon annan religion än kristendomen. Hälften av deltagarna hade starka jultraditioner, medan de resterande 10 deltagarna inte hade en bakgrund där de firade jul.

Alla 20 deltagare fick genomgå en magnetisk resonanstomografi, som visar den elektriska aktiviteten i hjärnan. Detta fick de göra under tiden de kollade på julrelaterade bilder, blandat med bilder som inte hade med julen att göra. Syftet var att se hur julrelaterade upplevelser påverkade hjärnan, särskilt hos de som var väldigt julintresserade.

Båda grupperna – som på grund av det lilla antalet som deltog såklart inte är representativa för en större del av befolkningen – visade en ökad hjärnaktivitet när de såg julrelaterade bilder. Det var den primära synbarken som aktiverades, vilket inte är konstigt då det är den del av hjärnan som sköter visuella processer och bildbehandling. Det som däremot stack ut var fem områden i hjärnan som aktiverades hos de 10 julälskande personerna, men inte hos de resterande 10 som inte hade samma känsla kring julen.

Även om det kan vara svårt att specificera ett hjärnområdes exakta jobb har forskarna bakom studien ändå framföra några teorier kring resultatet: Människor som upplever julen som en religiös eller andlig högtid har visat på aktivitet i hjärnan under studien, vilka även svarar på minnen av andras känslor och handlingar. En annan intressant aspekt är att ett område i hjärnan minns glada jultider med familj och vänner.

Oavsett storlek på studien – vi går verkligen igång på den här teorin? Hur härligt med ett alldeles eget litet julcenter i hjärnan?!

Källa: Bustle

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!