Nöje

Forskare: Här är orsaken till varför introverta personer är inåtvända

Psykologen Carl Jung lärde oss redan på 20-talet skillnaden mellan introverta och extroverta personligheter. Det gjorde han då för att kunna förklara för omvärlden hur olika personlighetstyper laddar energi på olika sätt och ämnet är minst lika intressant i dag – snart 100 år senare. 

Foto: Shutterstock

Här reder vi ut vad som skiljer introverta och extroverta personer åt och hur de olika personlighetstyperna påverkar oss. 

En stor skillnad mellan hjärnorna hos introverta och extroverta personer är hur de reagerar på signalsubstansen dopamin visar forskning. Dopamin är en kemikalie som frigörs i hjärnan och skapar motivation för att uppnå externa mål och på sikt ta del av belöningar av olika slag.

Dopaminet kan motivera en person att tjäna mer pengar, skaffa fler vänner, attrahera en partner eller klättra i karriären. När dopaminet “går lös” i hjärnan blir vi mer pratsamma och uppmärksamma på vår omgivning.

Hos extroverta personer så påverkar dopaminet “belönings-systemet” mer aktivt än hos introverta menar Scott Barry Kaufman som är vetenskaplig ledare på Imagination institute. “När en utåtriktad person blir bjuden till en social tillställning så får de oftast energi av detta medan den introverta kan få motsatt effekt och istället känna sig dränerad.”

Författaren Christine Fonseca (som gett ut boken “Hjälp ditt introverta barn lyckas i en utåtriktad värld”) beskriver att introverta människor istället drivs av en annan neurotransmittor som kallas acetylkolin.

Acetylkolin är relaterad till glädje, precis som dopamin men det finns en stor skillnad. Acetylkolin påverkar “belönings-centralen” positivt då en person vänder sig inåt. För att förklara det hela ännu närmre så finns det helt enkelt tydliga skillnader mellan hjärnornas sätt att arbeta.

Så är du en introvert person gör du helt rätt i att fortsätta skapa tid där du får utrymme för dig själv och stillsammare aktiviteter där du har tid för eftertanke och reflektion. Det fungerar nämligen som bränsle för just din hjärna.

Källa: Lifehack.org

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!