Nöje

Därför firas St Patrick’s Day den 17 mars

Den 17 mars är det St Patrick’s Day, en viktig högtid för irländare. Här tar vi en titt på högtidens ursprung.

Foto: Unsplash

St Patrick’s Day är dagen då irländare – och andra festsugna – klär sig i grönt och firar irländsk kultur. Men även om dagen har lättsamma förtecken så har högtiden en över tusen år gammal historia som tar sin början i 400-talets Irland.

Ett mytomspunnet helgon

Sankt Patrick levde under 400-talet och är Irlands nationalhelgon. Det finns ett antal legender om Sankt Patricks liv, den kanske mest kända är att han förklarade den heliga treenigheten – fadern, sonen och den heliga anden – med hjälp av en treklöver.

En annan legend är att han jagade bort alla ormar från Irland – något som inte kan stämma eftersom det aldrig fanns några ormar på Irland till att börja med. Vissa menar att legenden egentligen handlar om hur Sankt Patrick “jagade bort ondskan” i landet genom att kristna befolkningen. Ormar representerar som bekant ondska inom kristendomen.

Från Brasilien till Egypten

Att St Patrick’s Day firas just den 17 mars beror på att helgonet tros ha dött denna dag år 461. Irländarna har uppmärksammat dagen som en religiös högtid i över tusen år och även om den inföll under fastan brukade man denna dag göra ett undantag genom att äta gott, dansa och ställa till med fest.

Idag firas dagen på många platser runt om i världen genom bland annat parader och evenemang. Under årens lopp har flera historiska byggnader och monument belysts i grönt dagen till ära, bland annat Kristusstatyn i Rio de Janeiro och pyramiderna i Giza.

Källor: History, BBC, National Geographic

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!