Nöje

Alexandra Johansson: “Att gratulera någon på kvinnodagen är att mata patriarkatet”

Den 8 mars inträffar den internationella kvinnodagen. Under dagen flödar grattishälsningarna till olika kvinnor till höger och vänster, vilket fått Metro Modes reporter Alexandra Johansson att reflektera över varför. Varför grattar man kvinnor på internationella kvinnodagen och hur kan vi förväntas att tacka och ta emot?

internationella-kvinnodagen-kronika-metro-modeFoto: Unsplash

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen och du med många andra har säkerligen både gratulerat kvinnor eller själv blivit grattad under just denna dag. “Varför skulle ett “grattis” på kvinnodagen vara ett problem?”, tänker du kanske nu. “Det är ju kvinnornas dag och den är väl värd att fira”, men så är inte fallet. Du har fått det hela om bakfoten.

År 1910 instiftades den internationella kvinnodagen av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen under en konferens i Köpenhamn. Initiativet kom från Clara Zetkin, en tysk kommunist som var framträdande inom kvinnorättsrörelsen under tidigt 1900-tal. När dagen instiftades bestämdes det att man skulle ha en särskild kvinnodag och att det skulle vara samma datum i alla världens länder.

Än idag uppmärksammas kvinnodagen på en och samma dag runt om i världen. Den 8 mars är dagen då världen ska uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation runt om i världen. Det är dagen då vi lyfter kvinnors utsatta position i samhället, kampen för lika rättigheter för kvinnor och män och sist men inte minst – kravet på rösträtt för världens alla kvinnor. Det är en dag för kvinnokamp. Så varför säger vi grattis?

Ett “grattis” på kvinnnodagen innebär att man gratulerar till kvinnans ojämställdhet och utsatta situation runt om i världen. Man gratulerar till lägre lön för lika arbete, kvinnoförtryck och sexuella övergrepp. Man gratulerar till att det idag finns ett behov av kvinnojourer och till att världen faktiskt måste ha en särskild dag då vi uppmärksammar allt detta. Man matar partiarkatet, helt enkelt.

Gratulationer på kvinnodagen matar det upp-och-nedvända samhälle vi lever i idag – där kvinnor uppmanas att vara försiktiga, undvika att gå ensamma när mörkret faller och att definitivt inte ha musik i lurarna. Varför? För att undvika att bli överfallna, våldtagna eller till och med mördade. Hade det inte varit mer logiskt om samhället uppmanade män att sluta överfalla, våldta och mörda? Detta är en av många anledningar till varför man ska uppmärksamma kvinnodagen och fortsätta kämpa för kvinnors rätt till trygghet och en stor anledning till att man inte ska säga “grattis” till kvinnor den 8 mars. När samhället är fritt från mäns våld och förtryck och när män istället börjat vara med i kampen för ett jämställt samhälle, då kan man börja säga “grattis” – men till männen istället. Gratulera för att de har förstått att kvinnor är lika mycket värda som män. Men tills dess bör vi fortsätta uppmärksamma internationella kvinnodagen och dess ändamål, istället för att bara ge ifrån sig ett meningslöst “grattis”.

Så säg inte grattis – var istället med i kampen för en jämställd värld.

Källa: FN

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!