Nöje

Därför varierar tidpunkten för vårdagjämningen

För nästan 1700 år sedan fastställdes vårdagjämningen till den 21 mars – men här i Sverige kommer vårdagjämningen inträffa den tjugonde mars i flera år framöver. Så vad är det egentligen som styr tidpunkten för vårdagjämningen?

Foto: Unsplash

Vårdagjämning innebär att dag och natt är ungefär lika långa – ordet dagjämning är troligtvis en sammandragning av dag- och nattjämning. På kyrkomötet i Nicaea år 325 fastställdes vårdagjämningen till den 21 mars, men faktum är att det inte finns en fast dag för vårdagjämningen.

Därför varierar tidpunkten

Det som händer under vårdagjämningen är att solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut, medan höstdagjämningen infaller när solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Vid dessa tidpunkter är dagen och natten ungefär lika långa.

Eftersom vi har olika tidszoner på jordklotet – och på grund av skottårscykeln – så varierar tidpunkten för vårdagjämningen. Här i Sverige kommer vårdagjämningen till exempel inträffa den tjugonde mars under många år framöver, och skottåret 2048 kommer den till och med infalla den nittonde mars.

Vårens första dag

Vårdagjämningen räknas enligt svensk tradition som vårens första dag, och i allmogesamhället inledde dagen vårbruket – en hektisk period med plöjning, harvning, gödsling och sådd.

Liksom många andra viktiga tidpunkter på året var det vanligt att man denna dag försökte förutspå framtiden. Närmare bestämt försökte man denna dag förutspå hur vädret skulle te sig under den kommande perioden, något som naturligtvis hade stor betydelse för årets skörd.

Vårdagjämning 2023

Måndagen den 20 mars 2023 är det vårdagjämning och norra halvklotet går officiellt en ny årstid till mötes. Dagarna blir längre än nätterna – och kommer så vara fram till 23 september! Äntligen vinkar vi farväl till vintern och hälsar vår, sommar och sol välkomna.

Källor: ISOF, Nordiska museet, SMHI

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!