Nöje

Dejtingexperten reder ut: Måste kärleksrelationer börja med passion?

När svenska singlar navigerar i dejtingdjungeln kan det vara svårt att skilja på passion, kärlek och vänskap. Måste en relation alltid börja med passion? Eller kan passion växa fram ur en vänskap? Matchs dejtingexpert reder ut och delar sina bästa råd.

Foto: Unsplash

Matchs undersökning Dejtingbarometern 2022 visar att endast 38 procent tycker att det är viktigt att klicka första gången man ses. Detta till trots tycker hela 68 procent att den första dejten är avgörande för om det blir en andra dejt.

“Om du är på dejt med någon som verkligen inte är din typ är det inte så konstigt om du inte vill träffa personen igen, för det är viktigt att känna någon slags nyfikenhet på personen man är på dejt med. Däremot känner ingen kärlek vid första ögonkastet, det är en felaktig diskussion där kärlek förväxlas med attraktion. Vi kan absolut bli vansinnigt attraherade av någon vid ett första ögonkast, men kärleken kommer först senare. För kärlek är ett starkare emotionellt band som oftast fördjupas med tiden ju mer du lär känna någon”, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert.

Sanningen är alltså, enligt experten, att de flesta av oss behöver mer än en blick eller en dejt för att bli kära. Därför kan det vara värt att ge personen en chans till, även om det inte uppstår en gnista vid första anblick. I snitt tar det 4,9 dejter innan förälskelse uppstår enligt en undersökning från Match.

Osäker på om det är vänskap eller kärlek mellan dig och din dejt?
Fundera på följande frågor (och skriv gärna ner dina svar!):

  • Är du nyfiken på personen och känner ett intresse att träffas igen för egen del och inte enbart för att vara snäll gentemot din dejt?
  • Har personen egenskaper som du värderar högt i en framtida partner? Upplever du att ni är ute efter samma sak långsiktigt?
  • Vad är din erfarenhet av att starta en kärleksrelation med tidigare partners? Blir du attraherad fort eller inte? Har ditt tidigare mönster fungerat bra eller tror du att du behöver bryta det och agera tvärtom denna gång? 
  • Känner du att du vill ha fysisk kontakt med din dejt? Känns det okej att röra vid dejten, kramas, ge en kyss och på sikt ha sex?
  • Om du är osäker på personen; hur länge har du varit det? Och vad är du mest osäker på? Rannsaka dig själv noga och bryt ner osäkerheten i tydliga mindre delar. Försök lägga undan normer och andras åsikter. Är det något du eller din dejt kan ändra på för att din osäkerhet ska försvinna? Eller är det bara så att kemin mellan er saknas? 

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!