Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Dekorera maten eller tårtan med vackra ätbara blommor – spana in vår lista

Det finns ett underbart vackert – och enkelt – sätt att förgylla i stort sett allt du ställer på matbordet. Blommor bidrar med både färg och liv, men det är viktigt att du väljer rätt sorter. Vi hjälper dig!

Foto: Interflora

Har du suttit och scrollat avundsjukt på olika bloggar, där dekorativa tårtor avlöser varandra? Frostingen är sådär slarvigt vacker och kanterna pryds av pressade blommor som påminner om konstverk. Sluta sura och börja samla! Vi guidar dig till de bästa ätbara och vackraste blommorna. Ska du bjuda en vän på frukost eller drinkar? Passa på att pynta med härliga blommor!

Här bjuder vi på ett enkelt recept på kryddsmör som du kan göra hemma!

Lavendelsmör

Foto & Recept Interflora

Du behöver:

100 g rumsvarmt smör
Rivet skal av en citron
1 msk lavendelblommor
2 msk färsk persilja

Gör så här:
Lägg smöret i en skål. Skölj citronen och riv skalet. Hacka persiljan fint och blanda ned i smöret tillsammans med citronskal och lavendelblommor. Lägg smörklumpen i en bit plastfolie och rulla den till en fin rulle. Lägg rullen i kylen innan servering.

Var noga med att aldrig chansa på en blomma, är du inte säker på att det är blomman du söker, stå hellre över.  De blommorna du odlar hemma är bäst lämpliga att använda i matlagning, då många av de man köper i butik kan vara besprutade.  

Läs även: Bjud på sommarens vackraste tårta!

Viol KÖP

Viol

Både violens blommor och blad är ätbara och violen växer vilt. Bladen har en mild och lite syrlig smak som passar fint i sallader.

Vill man åt violen som doftar så ska man satsa på odlad luktviol.

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Solrosor KÖP

Solrosor

Den vackra solrosoren ger oss både frön och solrosolja men du kan även koka den och äta blomknopparna.

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Gräslöksblomma KÖP

Gräslöksblomma

Gräslökens blommor smakar lite mildare och sötare än gräslöken och fungerar utmärkt som dekorationen eller på smörgåsen.

 

 

KÖP

Foto: Instagram @perenner.se

Nästa bild
Jordreva KÖP

Jordreva

En mycket fin hängande växt med oerhörd växtkraft. Den är både lättodlad och doftar otroligt gott vid beröring! Passar fint i soppa och smakar milt pepprigt.

 

KÖP

Foto: Instagram @din.tradgard

Nästa bild
Lavendel KÖP

Lavendel

Lavendeln är en storfavorit eftersom den både är vacker som dekoration och har en tydlig smak.

Fungerar ypperligt till söta saker och även till att smaksätta socker med.

 

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Syren KÖP

Syren

Finns i både lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar. Precis som med fläderblommorna kan du till exempel göra saft av dem.

Syrénen passar även utmärkt att dekorera bakverk och desserter med!

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Tusensköna KÖP

Tusensköna

En mycket populär prydnads- och rabattblomma. Tusenskönan är omgiven av skrönor och mystik och användes förr till olika “trolldrycker”. Fin som dekoration i sallader eller andra somriga rätter.

KÖP

Foto: Instagram @knivatradgard

Nästa bild
Fläder KÖP

Fläder

En av våra populäraste ätbara blommor. Fläderblomman är väldigt lättillgänglig då det är fritt fram att plocka den. Godaste saften görs på fläder och den är ljuvligt vacker att använda som dekoration.

 

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Gurkört KÖP

Gurkört

Vacker liten blå blomma som smakar svagt gurka och kan därför med fördel användas i sallader men även som dekoration eller i sillinläggningar.  Ska ätas med måtta och de små taggarna bör finhackas.

KÖP

Foto: Instagram @skogsbrynetstradgard

Nästa bild
Maskros KÖP

Maskros

Hela maskrosen från rot, blad till blomma är ätlig, den innehåller mycket bitterämnen. Bladen passar utmärkt i sallader, pesto eller i en smoothie.

KÖP

Foto: Pexels

Nästa bild
Ramslök KÖP

Ramslök

Ramslöken förekommer traditionellt som en kryddört i matlagning. Smaken påminner om vitlök och den är känslig för värme och bör inte upphettas!

KÖP

Foto: Instagram @mynordictale

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!