Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Deltagarna i Miss Peru valde att lyfta kvinnovåld – istället för sina bröst- och midjemått

Deltagarna i årets upplaga av Miss Peru valde att använda sin tid i rampljuset till att belysa det alarmerande kvinnovåldsproblemet i deras land – och avsaknaden av lagar som skyddar offren. Klippet från tävlingen har nu uppmärksammats av medier över hela världen. 

Foto: Youtube
Källa: Elle UK & Buzzfeed 

Ett av de stora momenten i skönhetstävlingen Miss Peru är när deltagarna presenterar sig på scenen med namn, stad – samt sina mått på bröst, midja och höfter. Det här året fick tävlingen dock en oväntad vändning när kvinnorna valde att läsa upp helt andra siffror än sina egna kroppsmått. Siffror som är värda att uppmärksammas (till skillnad från hur bred midja en har).

En efter en berättade de sina namn och delade sedan med sig av fakta som rör våld mot kvinnor och kvinnomord i Peru, samtidigt som tidningsurklipp med kända fall (där lagen inte stöttat våldsoffren) rullades upp på skärmarna bakom scenen.

Så här sa några av deltagarna, i översättning av Karla Zabludovsky, latinamerikansk korrespondent för Buzzfeed:

“Mitt namn är Camila Canicoba och jag representerar Lima. Mina mått är: 2 202 kvinnomord har rapporterats i mitt land under de senaste nio åren.”

“Mitt namn är Juana Acevedo mina mått är: mer än 70 procent av kvinnorna i vårt land blir utsatta för trakasserier på gatorna.”

“Mitt namn är Luciana Fernández och jag representerar Huánuco, och mina mått är: 13 000 tjejer blir sexuellt utnyttjade i vårt land”.

I det avslutande segmentet fick var och en av kvinnorna svara på vilka lagar de skulle vilja ändra för att bekämpa kvinnovåldet. Klippet har spridit sig som en löpeld över sociala medier – och vi hoppas att det även leder till förändringar i landet.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!