Nöje

Demi Lovato förklarar varför hon åter igen använder pronomenen hon/henne

Efter att ha använt sig av pronomenen de/dem under drygt ett års tid har popstjärnan Demi Lovato valt att åter börja kalla sig hon/henne. “På senare tid har jag känt mig mer feminin”, säger Lovato.

Foto: Instagram @ddlovato

I tisdagens avsnitt av podcasten Spout berättade Demi Lovato att hon numera använder sig av pronomenen de/dem/hon/henne, detta efter att endast ha använt sig av pronomenen de/dem sedan våren 2021:

“Jag är en så flytande person när det gäller min könstillhörighet, min musik, min kreativitet. Jag har faktiskt börjat använda pronomenen ‘hon/henne’ igen”, sa Lovato och fortsatte:

“Förra året i synnerhet var min energi balanserad när det kom till min maskulina och feminina energi så när jag tvingades välja mellan att gå in på en toalett där det stod ‘damer’ eller ‘herrar’ kände jag att det inte fanns ett badrum för mig eftersom jag inte nödvändigtvis kände mig som en kvinna. Jag kände mig inte som en man. Jag kände mig bara som en människa.”

“Handlar om respekt”

Artisten berättade även varför hon valde att börja använda pronomenen hon/henne igen:

“På senare tid har jag känt mig mer feminin, och därför har jag börjat använda mig av ‘hon/henne’ igen. Men jag tror att det som är viktigt [att komma ihåg] är att ingen är perfekt. Alla gör fel med pronomen någon gång, särskilt när folk håller på att lära sig. Det hela handlar om respekt.”

Fakta om pronomen

Pronomen är exempelvis hon, hen, han eller den. Det vill säga ord som andra använder om en istället för ens namn.

Hen, hon, den och han tillhör ordklassen personligt pronomen i tredje person singular men vi pratar ofta om just pronomen eller personligt pronomen.

För de flesta transpersoner (precis som för cispersoner) är det viktigt att andra använder det eller de pronomen som är rätt. Att bli omnämnd med fel pronomen eller andra könade ord (som syster, pojkvän eller uttryck som ”hej tjejer”) kan trigga könsdysfori och skapa stort obehag.

Källa: Transformering.se

Källa: HuffPost

Foto: Instagram @ddlovato

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!