Nöje

Den här kvinnofällan är SÅ vanlig – och så undviker du den

För ett decennium sedan fick vår redaktör ett tips från en äldre kvinna som lärde sig om ekonomi och pension den hårda vägen, och det som drabbade henne är tyvärr en vanlig kvinnofälla. Läs mer om vad den är, och hur du undviker att gå i den, nedan.

Att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete är något de flesta är överens om, även om lönestatistiken visar att kvinnor tjänar 90 % av vad män gör. Det kan givetvis ha med exempelvis valet av yrke att göra, men även när SCB tar hänsyn till detta i sina uträkningar så finns det fortfarande 5 % löneskillnad mellan män och kvinnor som inte har någon tydlig förklaring i statistiken. Det finns dock flera andra kvinnofällor som är mindre tydliga än vad du får in på kontot varje månad.

Lär dig av andras misstag

När en av våra redaktörer jobbade på Adressändrings kundtjänst så fick hon ett råd från en äldre kvinna som hon minns än idag – och som hon vill dela med sig till ännu fler:

– Mitt arbete var att registrera flyttanmälningar och framförallt att erbjuda eftersändning, som gör att posten skickas vidare till den nya adressen. Jag frågade kvinnan om hon ville ha det och hon svarade nej. Som vanligt började jag förklara att tjänsten var viktig för att få all sin post och att den bara kostade runt 400 kronor för ett helt år. Kvinnan, som var runt 70-strecket, skrattade till och sa att nej, hon har inte råd med det. Hon berättade att hon hade varit gift i många år med en man som hade arbetat medan hon var hemma med deras barn. Allt var frid och fröjd – tills han lämnade henne. Från att ha haft gemensam ekonomi stod hon på egna ben igen, och insåg att hennes pension var katastrofal eftersom hon inte hade jobbat på så många år. Nu var hon fatttigpensionär och rådde mig att inte göra samma misstag, och det är ett råd jag bär med mig än idag.

Att skaffa barn påverkar kvinnors inkomst mer negativt än mäns

Och det är inte bara just den här kvinnan i fråga som får ekonomiska problem efter att ha skaffat barn. SACO skriver att familjebildning slår mer negativt mot kvinnor än män, då de generellt både tar längre föräldraledighet och jobbar mer deltid under småbarnsåren, något som ökar lönegapet mellan kvinnor och män ännu mer.

Men hur kan man då undvika detta; någon måste ju vara hemma med barnen? Här är fyra saker du, och i vissa fall även din partner, bör fundera på redan idag:

1. Se till att du får din tjänstepension

Det första du bör göra om du har tjänstepension är att se till att din arbetsgivare betalar in för den även när du är föräldraledig. Pensionsmyndigheten skriver att de flesta arbetsgivarna med kollektivavtal betalar in för det även under den tiden, men att du i vissa fall själv måste ansöka om det.

2. Ta upp frågan om din partner ska föra över premiepension till dig

Pensionsmyndigheten skriver även att de som är gifta eller registrerade partners kan föra över premiepension till föräldern som är hemma längre med barnet eller barnen och/eller jobbar deltid. Om du är den som är hemma längre med barnen eller jobbar deltid under en period så behöver du med andra ord inte finna dig i att du helt enkelt kommer få lägre pension än din partner – det finns lösningar att ta till.

3. Kom överens om att din partner kompenserar dig på annat sätt

Det kan kännas klurigt och snårigt att prata om pengar med din partner – men inte i närheten av hur jobbigt det blir om ni gör slut i framtiden och du inser att du sitter i en betydligt sämre sits. Hos Avanza tipsar ekonomireportern Lovisa Eklund om att det allra bästa är att dela lika på allt från föräldraledighet till VAB-dagar redan från början. Om det inte är ett alternativ så kan ni helt enkelt komma överens om att din partner kompenserar dig på ett eller annat sätt under tiden, något som är bättre än en eventuell klumpsumma i efterhand med tanke på ränta-på-ränta-effekten.

4. Dela lika på föräldraledigheten, VAB och eventuell deltid

Som vi tidigare nämnt är det här den absolut bästa lösningen för att du inte ska halka efter och få en betydligt sämre pension än din partner. På Pratapension.se kan du läsa mer om hur era val påverkar pensionen – det viktiga är att ni tar informerade beslut nu istället för att bara “hamna” i en viss situation om 30 år.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!