Nöje

“Den svenska dokusåpan” – skandaler och succéer i dokusåpans historia

Dokusåpor och reality-tv. Älskade och hatade. Ingen genre har genererat mer uppståndelse eller trycksvärta. Under många år kom dessa serier att dominera det globala tv-utbudet. I Sverige började allt på riktigt, på dagen, för 25 år sedan när SVT 1997 lanserade Expedition: Robinson. Sen följde Baren och Big Brother, Farmen och Paradise Hotel – och en lång rad andra, mer eller mindre framgångsrika format.

Foto: Markus Lindgren/SVT

”Den svenska Dokusåpan”, en serie i sex avsnitt, följer vi genrens historia – det blir en resa från dess födelse, över de mest framgångsrika åren och fram till de sexuella övergreppen i Paradise Hotel. Det blir en kavalkad av skandaler och succéer. Vi träffar några av dokusåpornas största stjärnor. Vad drev dem? Hur tänkte de? Och hur blev livet sedan? Vi träffar journalister och programmakare – som ger sin syn på formatet som kom att revolutionera tv-mediet men som även kom att förändra både vårt samhälle och, kanske även, våra kollektiva drömmar.

– Reality-tv och dokusåpor förändrade stora delar av mediebranschen i grunden. Helt plötsligt blev Warhols devis om 15 minuters berömmelse nåbar för alla. Genren var föregångaren till dagens sociala medier och det känns naturligt att det är SVT som presenterar den här serien – det var ju trots allt här allt började på riktigt med Expedition:Robinson, säger Anders Lundgren, seriens producent.

– Det här projektet är för mig en dröm som går uppfyllelse. Varför? Reality-tv säger något om både vår tid och om oss själva. När den är som bäst, är det en konstform som söker sin Shakespeare. Den är en brutal, superkommersiell form av tv som både förstärker och förvränger de vi är och vill vara. Den har revolutionerat vårt sätt att använda medier, säger Per Zetterfalk, redaktör och upphovsman till Den svenska dokusåpan.

När har Den svenska dokusåpan premiär?

Den svenska dokusåpan släpps på SVT Play tisdag 13 september.
Programmet har premiär i SVT1 onsdag 5 oktober

Foto: Markus Lindgren/SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!