METRO MODE + Studiefrämjandet

Din tid kommer – nu startar Kentkören och Håkankören

I höst drar Studiefrämjandet i Göteborg igång två nya körer för alla Håkan- och Kentfans.

FOTO: Shutterstock

Minns du de legendariska Håkan-spelningarna under de varma sommarkvällarna på Ullevi? Stod du längst fram vid scenen under Kents-avskedskonserter? Då borde du läsa vidare. I höst drar nämligen Studiefrämjandet igång en Kent- och en Håkankör för alla hängivna fans och för alla som är nyfikna på deras musik.

För snart två år sedan turnerade Kent landet runt med sin avskedsturné, men intresset för rockgruppen och musiken har inte svalnat. I höst lever Kents musik vidare när en ny grupp kördeltagare tar sig an deras stora låtskatt.

Samtidigt i höst drar Studiefrämjandet igång en helt ny popkör som bara fokuserar på Håkan Hellströms låtar.

– Under åren är det många som lyssnat, sjungit med och berörts av Håkan Hellströms texter om kärlek, brustna hjärtan och inte minst om Göteborg. Nu hoppas vi kunna återskapa alla kördeltagares fina Håkanminnen i en jättelik Håkankör, säger Kristina Németh-Read på Studiefrämjandet.

För att delta behöver du inga speciella förkunskaper, utan det viktigaste är att du tycker att det är kul att sjunga. Kören leds av körledarteamet Tobias Ljungman och Lotta Lindgren.

Inte nog med det, under terminen kommer Håkankören gästas av Simon Ljungman som arrar låtarna för kör. Han har en gedigen erfarenhet som körledare och musiker i bland annat Augustifamiljen och Håkan Hellströms band. Simon kommer också göra ett gästspel vid Kentkörens första tillfälle.

Läs mer om körerna här!

Studiefrämjandet i Göteborg vill göra körsång tillgängligt för alla. Därför har de satsat på att erbjuda lokaler som är tillgänglighetsanpassade, för att fler sångglada ska kunna delta.

– Kultur och kursutbud generellt har tidigare varit rätt otillgängligt och vi anser att det är viktigt att vi på Studiefrämjandet kan välkomna alla till våra kurser, säger Kristina Németh-Read.

Hon hoppas att även i framtiden kunna erbjuda spännande körer dit alla är välkomna. Men först ut är alltså Håkankören och Kentkören. I augusti 2019 står Göteborg värd för European Choir Games, ett av världens största körsångsevenemang.

– Då hoppas vi ju förstås att våra körer kan uppmärksammas på ett eller annat sätt.

Visste du att körsång är rena hälsokicken? Forskning gjord vid Uppsala universitet visar att sången är ett sätt för studieförbunden att jobba för bättre folkhälsa. Genom Håkan- och Kentkören hoppas Studiefrämjandet kunna erbjuda både folkbildning och lyckopiller till kördeltagarna. För vem blir inte på gott humör när man får sjunga med till sin favoritmusik?

Fem anledningar till att sjunga i kör:

  • Förebygger depression. Körsång en riktig humörhöjare och bland annat frigörs endorfiner när du sjunger. Gemenskapen och känslan av tillhörighet kan också minska risken för ångest.
  • Stärker ditt immunförsvar. Flera studier visar att när man sjunger bildas viktiga antikroppar i saliven vilket stärker kroppens immunförsvar.
  • Sjung dig smartare. Text, toner och tempo ska synkas vilket resulterar i att den som sjunger tränar hjärnan.
  • Bra för både tarmar och lungor. När vi sjunger stimulerar diafragman tarmarna och bröstkorg och mellangärdet får också bra träning.
  • Minskar stressen. När du sjunger minskar stresshormonet kortisol och både blodtrycket och vilopulsen tenderar att sjunka.

Läs mer om körerna här!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!