Nöje

Du kan aldrig ana hur mycket bakterier som lever i din kudde

Visste du att en vuxen människa svettas ca 1,5 dl per natt och mycket av det via huvudet? Din kudde är därför en härlig bakteriehärd fylld av mikroskopiska svampar, kvalster och hudflagor. Ja, om du inte tvättar kudden med jämna mellanrum vill säga…

Foto: Unsplash

Och ärligt talat nu, hur ofta gör du det? Inte tillräckligt ofta skulle vi tro!
 
Det är en forskargrupp från Manchesters universitet som gjort en studie där de jämförde svampförekomsten i tio kuddar som använts regelbundet i mellan 1,5 och 20 år. Där hittade de, håll i dig nu hela 50 olika sorters svampar i kuddarna.
 
Hur äckligt? Jätte, tycker vi! Studierna visade att det var syntetkuddar som innehöll mest svamp och dunkuddarna minst vilket kan tyckas förvånande. För att motverka svamp och andra otrevliga saker på sovkudden rekommenderas du använda kuddskydd under örngottet, det bör i sin tur tvättas en gång i veckan.
 
Själva kudden ska tvättas en gång i halvåret och går strålande att göra i en vanlig tvättmarskin. Ofta står det tvättråd på kudden i fråga. En annan sak som kan vara bra (och behövligt) är att vädra kuddarna i sovrummet med jämna mellanrum.
 
Sista och kanske viktigaste tipset  är att investera i en ny kudde då och då.  Ett bra mått är vartannat år.  Efter två år består nämligen tio procent av en två år gammal kudde av  döda kvalster och deras avfall.
  

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!