Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Ebba Berggren om att rocka sockorna: “Jag vill också vara ett fartfyllt klot som bara far iväg”

“Jag lägger pessimismen och oroliga tankar åt sidan och hoppas på en härlig, ärlig och optimistisk ‘Rock The Socks Day’”, skriver Metro Modes krönikör Ebba Berggren. 

I den här artikeln förekommer annonslänk till återförsäljare.

Foto: Privat & Sebastian Voortman/Pexels

I dag är det Internationella Downs Syndrom-dagen och det är dagen vi bär udda strumpor för alla som har tre av kromosom nummer 21. Den där kromosomen som vi nu kan se i ett tidigt skede under graviditeten och som ger oss möjlighet att välja bort ett barn som enligt en del anses mer “komplicerade” än barn utan denna extra kromosom. Aj, det gör ont i mitt hjärta.

I morse när jag slog på tv4 nyhetsmorgon i vanlig ordning satt Amanda Malmberg från Malmö, 23 år gammal, i morgonsoffan – och hon är numera min hjälte. Inte nog med hennes härliga sätt att vara rättfram, rak och otroligt optimistisk så har hon dessutom redan gjort det som jag fortfarande drömmer om. Att skriva en bok.

Jag är 26 år gammal och mer åt det pessimistiska hållet lagd. Jag vill göra mycket men vågar mindre. Jag oroar mig konstant över saker och jag över-analyserar allt och inget. Och i morgonsoffan satt en person som jag vill vara eller åtminstone likna. Tre år yngre än mig och hon har redan skrivit en bok som skildrar hennes fartfyllda liv fram tills idag. Hennes underbara uttryck och sätt att beskriva sig som “ett brinnande klot som bara far iväg” är kanske det bästa jag hört 2018. Jag vill också vara ett fartfyllt klot som bara far iväg och jag vill också ha ett så pass intressant liv att jag 26 år gammal kan skriva en självbiografi. Det är helt fantastiskt, visst? Och dikter skriver hon med.

Jag älskar människor som är öppna och ärliga. Jag dras till dem, och jag vill vara deras vän. Att inspireras av denna livsglädje och motivation vinner hundra gånger om över perfekta ramen-soppor på Instagram och alla stilleben med Celine-väskor och utplacerade rosenblad på Tumblr.

Vi behöver ännu mer mångfald än att vi kommer från olika kulturer och har olika etnicitet. Vi behöver olika tankesätt, värderingar och livsåskådningar. Allting som ger oss människor ytterligare en dimension av olika perspektiv tror jag gör oss gott.

Och en bra början är ett par udda strumpor och boken “Mitt unga fartfyllda liv: Genom svårigheterna mot stjärnorna”.

I dag lägger jag pessimismen och oroliga tankar åt sidan och hoppas på en härlig, ärlig och optimistisk “Rock The Socks Day”. Förhoppningsvis gör du det med.

Text: Ebba Berggren

Här kan du läsa fler av Ebbas krönikor!

Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected].

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!