Nöje

Ebba Berggren: “Vi måste börja se våra egna underligheter”

Metro Modes träffsäkra krönikör Ebba Berggren skriver om hur det är att reagera starkt över andras små egenheter och inte tänka en tanke över ens egna. Här tar hon därför ett djupdyk i ämnet och konstaterar att människan har många märkliga saker för sig… 

Det var söndag och på kvällens schema stod enligt min kompis önskemål Paradise Hotel på schemat. Jag själv har inte följt med i programmet överhuvudtaget men såg det som en chans att bli bjuden något gott och ligga i soffan och bli ompysslad. Att det skulle sluta upp på motsatt sätt hade jag aldrig kunnat förutspå. När jag efter irritation från motpartens håll placerade jag mig surt i köket och funderade över hur något kan vara så viktigt för en person och så oviktigt för en annan.

Jag som var fortfarande var något skör efter helgens festligheter kröp framåt kvällen hem till min vän som är utan min tidigare vetskap ett seriöst fan av Paradise Hotel. Men jag visste inte att det var på denna nivå. Han hade laddat upp rejält och planerat allt in i detalj och med godsaker för en hel hockeykedja. Min kompis var hungrig, det hörde jag på hans röstläge som övergår till falsett.

Prick klockan 20 satte jag gaffeln i en dumpling och kuttrade av välbehag samtidigt som jag såg något svart i min väns blick. Datorn var död trots att den borde vara fullladdad. Panik utlöstes och det påbörjades intensiva kabelkopplingar men vi hittade inga fel. Vi båda är lagda åt det otekniska hållet så jag misstänker att det vi gjorde var istället att förvärra allting.

Min kompis morrade argt och jag var rädd. Om vi inte lyckades hitta felet på datorn samtidigt som han drabbades av blodsockerfall kunde detta leda till att jag eventuellt skulle behöva utrymma lokalen. Att jag dessutom i ren skräck satt och knappade in mina kontouppgifter på en direkt IT-support-chatt var lika ofattbart som om jag skulle börja prenumerera på ett jägar-magasin. Men människan handlar märkligt i krissituationer och detta fick vi bekräftat.

Det slutade med att jag satt och tjurade i hans kök och han satt och beklagade sig över dagens teknik. För mig var det ofattbart hur Paradise Hotel kunde förstöra en hel kväll för oss. Jag kunde inte i min värld förstå hur min kompis kunde bli så besviken. Men så kom jag att tänka på hur jag en gång ödelade familjens Barcelona-resa när min syster hade norpat ett av mina medtagna knäckebröd och fick totalt psykbryt.

Eller hur omöjligt det är att se det enorma värdet min mamma lägger i hennes handdukar som man helst inte ska röra överhuvudtaget. Eller min bästa väns kärlek till nässpray. Vi alla har våra konstigheter som för oss betyder allt men som för många är obegripligt. Det gäller bara att komma ihåg sina egna underligheter när andra drabbas av nervsammanbrott för något som du själv anser är en petitess. Oavsett om det är knäckebröd eller Paradise Hotel. Först då kan man förhoppningsvis se allvaret i det.

 

Text & krönika: Ebba Berggren
Foto: Ebba Berggren (vänster), Unsplash (höger)
Vill du också få din text publicerad som en krönika eller debattartikel här på metromode.se? Vi är på jakt efter historier om allt ifrån skeva skönhetsideal, vikthets till prestationsångest, psykisk ohälsa och vardagsbetraktelser. Ämnen som engagerar och som behöver lyftas upp i ljuset! Skriv och berätta kort om din idé – eller skicka din färdiga text – till [email protected].

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!