Nöje

Ed Sheeran talar ut efter anklagelserna om låtstöld: Skadligt för branschen

Ed Sheeran har nu vunnit den rättegång i vilken han anklagades för plagiat – men i ett uttalande säger Sheeran att denna typ av grundlösa anklagelser är skadliga för låtskrivarbranschen och “måste få ett slut.”

Under onsdagen slog en brittisk domstol fast att Ed Sheerans hitlåt “Shape of you” inte är ett plagiat – detta efter att låtskrivarna Sami Chokri och Ross O’Donoghue anklagat Sheeran för att ha stulit refrängen från Chokris låt “Oh Why” från 2015.

Sjöng Nina Simone under rättegången

Ed Sheeran skrev “Shape of you” 2016 tillsammans med Johnny McDaid från Snow Patrol och producenten Steven McCutcheon. Den fras som trion anklagades för att ha lyft från Chokris låt består av en tonföljd baserad på den pentatoniska mollskalan.

Under rättegången sjöng Sheeran fraser från Blackstreets “No Diggity” och Nina Simones “Feeling Good” för att visa hur vanligt förekommande melodin i fråga är i musik. När domen slogs fast konstaterade domaren att Sheeran “varken medveten eller undermedvetet” hade plagierat Chorkis verk.

“Skadligt för låtskrivarbranschen”

Efter domen har Ed Sheeran nu publicerat ett offentligt uttalande från sig själv, McDaid och McCutcheon på Instagram:

“Även om vi självklart är nöjda med resultatet känner jag att den här typen av anklagelser är alldeles för vanligt förekommande nu för tiden. Det har blivit en kultur där man riktar en anklagelse, men tanken är att få till stånd i en förlikning även om anklagelsen saknar grund”, säger Sheeran och fortsätter:

“Det är skadligt för låtskrivarbranschen. Det finns ett begränsat antal toner och ett fåtal ackord som används i popmusik. Sammanträffanden är oundvikliga om 60 000 låtar släpps på Spotify dagligen. Det är 22 miljoner låtar om året och det finns bara tolv toner att använda.”

Sheeran fortsätter med att säga att han inte vill förringa någon av parternas lidande i samband med den juridiska processen, men påpekar att han inte är ett stort företag, utan en individ:

“Jag är en människa, pappa, make och son. Rättegångar är ingen trevlig upplevelse. Jag hoppas att denna typen av grundlösa anklagelser kan undvikas i framtiden i och med denna dom. Detta måste verkligen få ett slut.”

Källor: SVT, The Guardian

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!