Nöje

En av fem vuxna har tandläkarskräck – nu instiftas tandvårdsrädslans dag

Om du lider av tandläkarskräck är du långt ifrån ensam. Nu instiftas tandvårdsrädslans dag i syfte att råda bot på problemet och öka tandhälsan.

Foto: Unsplash

Ett stort problem när det kommer till tandvårdsrädsla är att det inte pratas tillräckligt öppet om det. Nästan en av fem vuxna har problem med den här typen av rädsla, något som kan få långtgående konsekvenser för den allmänna hälsan. Tandläkarkedjan Aqua Dentals har gjort en undersökning som visat att 10 procent undvikit helt att gå till tandläkaren på grund av sin rädsla.

Kända profiler hjälper till att uppmärksamma

Nu införs tandvårdsrädslans dag den 24:e augusti med syfte att sprida kunskap om hur vanligt problem det är och hur dålig tandhälsa påverkar hälsan i övrigt. Kända profiler som rekryterats för att uppmärksamma dagen är bland annat Margaux Dietz, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson och Kristoffer Triumf.

Viktigt att tala öppet om problemet

Björn Klinge som forskar på tandlossning säger att det är viktigt att våga prata öppet om problemet. “Då kan man lättare få hjälp av såväl nära och kära som experter på området. Om vi alla lär oss att ta hand om våra tänder och regelbundet besöker tandläkaren kan vi samtidigt främja vår allmänna hälsa och leva längre, friskare och lyckligare”, säger han.

Det kan hjälpa att ha med en stöttande vän

Tanken är att inkludera hela branschen och allmänheten, och på sikt även expandera internationellt med Dental Anxiety Day. Ett effektivt sätt att bearbeta rädslan är att ta med en vän eller anhörig till till tandläkaren och även att vänja sig vid miljön genom att man först ses och har ett samtal med tandläkaren.

Aqua Dental erbjuder nu ett kostnadsfritt första besök (värde 995 kr) utan några förpliktelser och du kan boka undersökningen här. Erbjudandet gäller från och med den 24:e augusti till den 30:e oktober.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!