Nöje

Familjen från “Ta hand om Maya” stämmer sjukhus på 220 miljoner dollar

Den nya Netflix-dokumentären Ta hand om Maya har upprört tittare världen över. Nu stämmer Maya Kowalskis familj det sjukhus som separerade dem från henne 2016.

Foto: Netflix

Maya Kowalski var tio år när hennes föräldrar tog henne till sjukhuset Johns Hopkins All Children’s Hospital i St. Petersburg, Florida, efter att hon drabbats av svåra magsmärtor.

Maya lider av CRPS (Complex Regional Pain Syndrome), eller komplext regionalt smärtsyndrom som det heter på svenska. CRPS är ett smärttillstånd som uppträder i ett avgränsat område – oftast en extremitet, arm eller ben enligt Neuro.

Läkarna på sjukhuset förstod inte barnets tillstånd, och när flickans mamma insisterade på att hon behövde ketamin för att lindra symtomen – något som specialister tidigare ordinerat mot smärtan – riktade läkarna misstankar mot föräldrarna.

Fick inte träffa sin familj på tre månader

Sjukhuset tog hjälp av barnläkaren Dr Sally Smith, en expert på barnmisshandel, för att undersöka situationen.

Smith anklagade Mayas mamma, Beata Kowalski, för misshandel och så kallat Münchausen Syndrome by Proxy (MSbP), vilket innebär att en förälder förfalskar eller orsakar symtom hos sitt barn för att få det att framstå som sjukt.

Efter anklagelserna skildes Maya från sina föräldrar och hölls kvar på sjukhuset under flera månaders tid. Till slut blev dotterns frånvaro, i kombination med anklagelserna om misshandel, för mycket för Beata: i januari 2017 tog hon sitt liv efter att inte ha fått träffa sin dotter på 87 dagar.

Fem dagar senare återförenades Maya med sin pappa och hennes diagnos bekräftades på nytt.

Mayas familj har varit inblandade i rättsliga tvister med sjukhuset och berörda individer sedan 2018. Enligt Daily Mail är den senaste utvecklingen att familjen har stämt Johns Hopkins All Children’s Hospital på 55 miljoner dollar i kompensation och 165 miljoner dollar i skadestånd, alltså sammanlagt 220 miljoner dollar. Ett rättegångsdatum har satts till september.

Take Care of Maya - Netflix

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!