Nöje

Fantastiska nyheter! Snart är alkoholen som inte gör dig bakfull (eller för full!) här

Brittiska forskare håller just nu på att ta fram ett alternativ till dagens alkohol som har de avslappnande och sociala effekter som många upplever av alkohol – men utan bakfyllan, hälsoriskerna och risken för att bli alldeles för full. I slutet av 2018 fick man in över 20 miljoner brittiska pund i företaget och snart kan det alltså snart vara verklighet!

Foto: Unsplash

Det är den brittiske forskaren David Nutt som är en av huduvpersonerna bakom alkoholsubstitutet, som de kallar för Alcarelle. Redan på 80-talet upptäckte David Nutt att det är de så kallade Gaba-receptorerna i hjärnan som främst påverkas av alkohol. Då började han att undersöka hur man kunde stimulera dessa för att göra en berusad individ mindre berusad, och han hittade en metod som fungerade på möss men som inte var tillräckligt säker för att testa på människor.

Det skulle sedan dröja drygt 20 år innan han insåg att vetenskapen nu hade utvecklats så pass mycket att det skulle kunna vara möjligt att ta fram en alkohol som gav en person de bra effekterna som många upplever av alkohol, men utan bieffekterna. Han började vädra idén redan 2005, och möttes då av starka reaktioner från personer som menade att det var alldeles för utmanande och galet.

– Vi vet var i hjärnan alkohol har “bra” och “dåliga” effekter, och vilka särskilda receptorer som förmedlar dem – Gaba, glutamat och andra, såsom serotonin och dopamin. Effekterna av alkohol är komplicerade, men det går att sikta in sig på de delar av hjärnan som man vill sikta in sig på.

Som psykiatriker möter David Nutt många personer som har problem med alkohol, och han har tidigare presenterat forskning som pekar på att alkohol är mer skadligt för samhället än både heroin och crack. Själv lever dock forskaren inte riktigt som han lär – i all fall inte än. I själva verket äger han en vinbar tillsammans med sin dotter, skriver The Guardian.

– Jag är inte mot alkohol. Jag gillar det, men det skulle vara trevligt att ha ett alternativ, har David Nutt tidigare sagt till tidningen.

– Branschen vet att alkohol är en giftig substans. Om man hade upptäckt alkohol idag skulle det vara ett olagligt livsmedel. Den säkra gränsen för alkohol, om du bedömer det på samma sätt som livsmedel, skulle vara ett glas vin om året, fortsätter han.

Men när kan vi då ta del av Alcarelle? Enligt David Nutt måste han och hans forskarkollegor först ta fram en färdig dryck som säljs i en egen flaska, för att den så småningom ska kunna bli godkänd som ett livsmedel. Processen brukar ta tre år, men han tror att det kommer ta ännu längre tid då det är en så pass unik produkt. Så småningom är målet dock att sälja ämnet till andra leverantörer som sedan gör sina egna drycker med det.

Vi är alltså några år bort – men en klassisk utekväll utan dagen-efter-ångest och bakispizza verkar alltså snart vara inom räckhåll!

 

Källa: The Guardian

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!