Nöje

Filmsajten IMDb F-märker filmer för att öka jämställdheten inom filmindustrin

Ikväll börjar den stora filmsajten IMDb med en F-märkning. Alla filmer med kvinnor i viktiga roller i och bakom filmen tilldelas märkningen, alldeles lagom till Internationella kvinnodagen.

frozen_815 Källa: f-rated.org
Foto: Disney/Frost

Kampanjen för F-märkningen startade under “Bath Film Festival” 2014 av Holly Tarquini, som är chef för festivalen. Hon la märke till att mindre än fem (!) procent av det årets 250 toppfilmer var regisserade av kvinnor. Därför började de på festivalen F-märka filmer som har betydelsefulla kvinnliga karaktärer eller är skriven eller regisserad av en kvinna. Om en film uppfyller alla de tre kriterierna får den en trippel F-märkning.

– Vårt verkliga mål är att nå det stadium då F-märkningen är överflödig eftersom 50 procent av de berättelser vi ser på skärmen berättas av och om filmens orättvist underrepresenterade halva av befolkningen: kvinnor, säger Holly Tarquini i ett pressmeddelande.

Kampanjen har växt och flera biografer och festivaler i Storbritannien har hakat på märkningen. Förhoppningarna är att det förstärker samtal om jämställdhet på och utanför skärmen, påverkar beslutsfattare inom industrin och förändrar vem som berättar historierna vi ser på skärmen. Det senaste tillskottet att använda F-märkning är den stora filmsajten IMDb.

På tisdagskvällen anordnar IMDb ett stort hackaton för att lägga till F-märket på filmerna som uppfyller ett eller flera av de tre kriterierna. Hittills har närmare 21 800 filmer tilldelats märkningen och bland dessa hittar vi “Mamma Mia!”, “Bridget Jones’s baby” och “Frost”. Vi hejar på initiativet och hoppas att det leder till att filmindustrin blir mer jämställd.

Här hittar du alla filmer på IMDb som hittills har fått en F-märkning. 

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!