Nöje

Fira julstjärnans dag den 12 december – en symbol av ljus och värme

Den 12 december firar vi julstjärnans dag. I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande.

Foto: Blomsterfrämjandet

En stjärna och dess ambassadör

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart spreds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 “poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess.

En perfekt dag för kärlek och hälsningar

Ett bra sätt att fira julstjärnans dag är att passa på att sprida glädje och kärlek till nära och kära i form av en julstjärna. De är alltid uppskattade presenter i juletid – om det så är till en partner, familjemedlem, barnens lärare eller en granne. De vackra vinterblommorna finns i många olika färger och former och genom att smycka dem lite extra kan du enkelt skapa en personlig present.

Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!