Nöje

Kända kvinnor berättar om misshandel i relationer med Shia LaBeouf och Marilyn Manson

På senare tid har flera kända kvinnor gått ut och berättat om hur de har misshandlats både psykiskt och fysiskt av sina kända före detta pojkvänner. FKA Twigs och Evan Rachel Woods är två av dem, och i en intervju med Gayle King berättar FKA Twigs om några av varningstecknen – samt vilken fråga vi måste sluta ställa till offren.

De senaste veckorna har framförallt två kända män anklagats för att ha utsatt sina dåvarande flickvänner för misshandel på flera olika sätt. En av dem är skådespelaren Shia LaBeouf, känd från bland annat Transformers-filmerna, som  tidigare var tillsammans med artisten FKA Twigs. I slutet av 2020 lämnade FKA Twigs in en stämning mot honom, och i en intervju med amerikanska Elle med rubriken “Det är ett mirakel att jag kom ut vid liv” berättar hon om några av alla de tillfällen då hon utsatts för såväl psykiskt som fysiskt våld. Som när hon kunde vakna av att han ströp henne, eller när han slängde ner henne på marken utanför deras hotell innan han började köra snabbt och maniskt med henne i bilen och hon funderade på att kasta sig ut från bilen för att öka sina chanser att överleva.

Hade tur som kom ur relationen

När reportern frågar hur hon klarade sig ur relationen vid liv säger hon att hon tror att hon bara hade tur.

– Ärligt talat så önskar jag att jag kunde säga att jag fann styrka och såg ljuset. Jag önskar att jag kunde säga: “Det är ett bevis för min starka karaktär” eller “Det är tack vare hur min mamma uppfostrade mig”. Det är inget av det. Det är ren och skär tur att jag inte är i den situationen längre.

FKA Twigs pratar även om misshandeln i en intervju med journalisten Gayle King, som säger att det finns en fråga som ingen som har utsatts för detta vill få, och som hon undrar ens är en rimlig fråga att ställa, vilket är: “Varför lämnade du inte”? FKA Twigs svarar att vi måste sluta ställa den frågan:

– Jag vet att du frågar det utifrån omtanke, men nu tar jag ställning och säger att jag inte kommer att svara på den frågan något mer. Istället borde man fråga förövaren: “Varför håller du någon gisslan med hjälp av våld?”. Folk säger att det inte kan ha varit så illa, för då hade jag lämnat honom, men det var just för att det var så illa som jag inte kunde lämna.

Vanligt att det upplevs som omöjligt att lämna 

Nationellt centrum för kvinnofrid är inne på ett liknande spår – hos kvinnor som utsatts för våld i nära relationer sker ofta en så kallad “internaliseringsprocess”, vilket innebär att de psykiskt har brutits ned av våldet och tagit över förövarens verklighetsuppfattning. Här kan du läsa mer om var du kan få hjälp om du är utsatt.

Se hela intevjun med FKA Twigs här:

Även Marilyn Manson anklagas

1 februari 2021 postade skådespelaren Evan Rachel Woods ett inlägg på sin Instagram där hon skriver att personen som har misshandlat henne är expojkvännen Brian Warner, mer känd som Marilyn Manson. I inlägget skriver hon att hon vill avslöja mannen som hon menar hjärntvättade henne och manipulerade henne till underkastelse. Kort därefter berättade fler kvinnor om att de varit i en liknande situation med artisten, bland annat Esmé Bianco och Ashley Lindsay Morgan, som skriver i ett Instagram-inlägg att hon fortfarande lider av bland annat PTSD och tvångstankar.

Evan Rachel Wood har tidigare berättat om misshandeln och de övergrep som hon har utsatts för, utan att nämna personens namn.


Marilyn Manson har nekat till anklagelserna och säger att allt som har skett i relationerna har gjort det med samtycke. Även Shia LaBeouf förnekar såväl fysisk misshandel som sexuellt våld och alla andra anklagelser i stämningen, enligt Rolling Stone.

Läs också: 17 tidiga varningstecken i din relation att ta på allvar redan nu

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!