Nöje

Förbered dig på myshelg – här är de 31 bästa romantiska komedierna genom tiderna

Ser du också fram emot att få mysa ner dig i soffan framför en romantisk komedi i helgen? Då har du hittat helt rätt! Här har vi listat de 31 bästa filmerna någonsin.  

Foto: Getty Images/REX

I listan hittar du allt från härliga klassiker till charmiga nykomlingar, helt enkelt sådana filmer som vi bara vill se om och om igen.

Läs även:

17 kärleksfilmer som garanterat får dig att gråta.

10 Things I Hate About You

Handling: Katarina pappa styr henne och hennes lillasyster med järnhand. Eftersom den populära lillasystern blir tillsagd att hon inte får dejta förrän Katarina gör det, gör hon upp en plan för att få skolans bad boy att ställa upp. Kolla in hur den helt underbart avvisande Katarina långsamt börjar fatta tycke för killen alla andra aktar sig för.

Stjärnor: Heath Ledger, Julia Stiles

Nästa bild

Grease

Handling: Oskuldsfulla Sandy flyttar med sina föräldrar till en ny stad och börjar sitt sista år i high school på Rydell High. Där börjar hon umgås med tjejgänget Pink Ladies som alla trånar efter killarna i gänget T-Birds. Sandy inser snart att hon redan träffat gängets ledare Danny, de hade nämligen en romans under sommaren. Danny vars känslor inte har svalnat, försöker trots det uppehålla sin coola fasad för de andra. Förbered dig på en oslagbar musikal-klassiker där tuff attityd krockar med starka känslor.

Stjärnor: Olivia Newton-John, John Travolta

Nästa bild

Jerry Maguire

Handling: Jerry är en sportagent som efter han har fått sparken startar eget företag. Hans assistent Dorothy bestämmer sig för att chansa och följa med honom på den kämpiga resan som det nya företaget innebär och kärlek uppstår. En fantastiskt fin kärlekshistoria som “Had us at Hallo”.

Stjärnor: Tom Cruise, Renée Zellweger

Nästa bild

Sleepless in Seattle

Handling: Sam är en ensamstående pappa och änkling som lever tillsammans med sin son Jonah på en husbåt. Jonah vill så gärna att hans pappa ska träffa någon, så han börjar ringa in till en lokal radiokanal för att hitta en flickvän till sin pappa. Kolla in den otroligt mysiga kärlekshistorien som tydligt visar hur allt ibland kan behöva tänkas om.

Stjärnor: Meg Ryan, Tom Hanks

Nästa bild

Say Anything

Handling: Lloyd har inga stora planer för framtiden, förutom att bli tillsammans med den ambitiösa och smarta Diane. Se den fina historien där två olika världar möts, precis innan Diane ska börja plugga i ett annat land. Det är denna film får oss att vilja ställa oss utanför någons fönster med en kärlekssång strömmande ur en stereo, som den ultimata kärleksgesten.

Stjärnor: John Cusack, Ione Skye

Nästa bild

You’ve got mail

Handling: Filmen utspelar sig på den tiden e-mail var relativt nytt. Vi får följa Kathleen och Joe som aldrig har träffats, men som mailar med varandra. Efter en tids mailade blir de bara mer och mer intresserade av varandra och den stora frågan om när de ska ses kommer upp. Det de inte vet är att de egentligen redan mötts – och de tycker inte speciellt mycket om varandra.

Stjärnor: Meg Ryan, Tom Hanks

Nästa bild

Juno

Handling: Juno är 16 år och har sex med sin bästa kompis Paulie, vilket resulterar i en graviditet. Juno bestämmer sig för att fortsätta graviditeten och adoptera bort barnet. Hon hittar ett par som länge försökt att få barn och passar under graviditeten på att lära känna dem. Frågan är om allt är så bra som de får det att framstå. Följ med i Junos speciella värld med en växande mage, komplexa blivande adoptivföräldrar och hennes växande känslor för barnets pappa.

Stjärnor: Ellen Page, Michael Cera

Nästa bild

Pretty Woman

Handling: Edward är en framgångsrik affärsman som är på besök i en ny stad och blir bjuden på fest. Han har inte någon dejt till festen och känner sig allmänt ensam. Han bestämmer sig därför för att betala Vivian, en prostituerad kvinna han just mött, för att göra honom sällskap under tiden han är i stan. Under deras tid tillsammans växer kärlek fram och de vet inte hur de ska hantera situationen när Edward väl ska åka hem.

Stjärnor: Julia Roberts, Richard Gere

 

Nästa bild

Crazy Stupid Love

Handling: Cal har precis fått reda på att hans fru varit otrogen och begär därför skilsmässa. För att komma ut igen tar han sig till en bar, där han träffar Jacob som är en riktig kvinnotjusare. Det visar sig att Jacob använder sig av speciella tekniker för att charma kvinnorna och han övertalar Cal att prova samma tekniker. Jacob blir sedan störtförälskade i en tjej och hans dagar som playboy är över. Det hela tar dock en oväntad vändning när både Cal och Jacob inser att det är Cals dotter han dejtar.

Stjärnor: Ryan Gosling, Emma Stone, Steve Carell

Nästa bild

Man Up

Handling: Följ med 34-åriga Nancy när hon på ett tåg träffar en kvinna som rekommenderar henne en bok som ska hjälpa henne att hitta en man, något Nancy tycker låter hur löjligt som helst. Kvinnan hon möter berättar att hon har med sig boken för att hon ska på en blind date och det är igenom den som killen ska kunna känna igen henne. När kvinnan väl går av tåget lämnar hon boken kvar och Nancy springer efter för att ge den till henne. Hon blir då stoppad av killen som kvinnan skulle träffa och Nancy bestämmer sig då för att låtsas att det är hon som är hans dejt.

Stjärnor: Simon Pegg, Lake Bell, Ophelia Lovibond

Nästa bild

Breakfast at Tiffany’s

Handling: I denna härliga klassiker får vi följa Holly och hennes liv som festprinsessa i New York, hennes nyfikenhet på den nya grannen och kärleken som börjar spira mellan dem. Har du missat denna klassiker så måste du göra det med en gång!

Stjärnor: Audrey Hepburn, George Peppard

Nästa bild

Notting Hill

Handling: Bokhandelsägaren William är frånskild och bor med sin något knepiga vän i Notting Hill. En dag träffar han den stora skådespelerskan Anna och faller pladask för henne. De båda känner spänningen mellan dem men det hela kompliceras av Annas kända pojkvän.

Stjärnor: Julia Roberts, Hugh Grant

Nästa bild

I rymden finns inga känslor

Handling: Simon är 18 år och har Aspergers syndrom. Han bor tillsammans med sin bror Sam och hans flickvän Frida. Hela Simons liv måste gå efter ett schema för att han ska må bra och när det blir för mycket för honom drar han sig undan. Sam och Frida gör slut och Simon gör det till hans egna uppdrag att hitta honom en ny tjej.

Stjärnor: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Fors

Nästa bild

Knocked Up

Handling: Alison går ut på klubb med sin storasyster och blir för ovanlighetens skull väldigt full. På klubben träffar hon Ben och de spenderar sen natten tillsammans. En tid senare upptäcker Alison att hon är gravid (något som absolut inte passar in i hennes livsplan) och inser att Ben struntat i att använda kondom. Se hur de hanterar krocken mellan sina två väldigt olika personligheter samtidigt som de bestämmer sig för att börja dejta.

Stjärnor: Katherine Heigl, Seth Rogen

Nästa bild

Love Actually

Handling: I denna härligt smågalna romantiska komedi får vi följa ett flertal människor i deras liv och se hur de flätas samman. Vi får se hur de alla firar jul och de speciella familje-situationerna som då uppstår. Detta är en film för dig som är sugen på funderingar kring kärlek, vänskap och livet i stort.

Stjärnor: Kiera Knightley, Liam Neeson, Emma Thompson, Colin Firth

Nästa bild

Midnight in Paris

Handling: Gil och hans fästmö Inez är på en resa tillsammans med hennes föräldrar till Paris. Det blir snabbt tydligt att de har olika visioner och mål i livet och det resulterar i att Gil går ut och promenerar på Paris gator i sin ensamhet. En kväll blir han medbjuden att hoppa in i en bil av några som är på väg till en fest. Han hoppar in och tas då med tillbaka till 20-talets Paris och förälskar sig i både tidsepoken och människorna – något som ställer till det när han väl kommer tillbaka till Inez och nutiden.

Stjärnor: Owen Wilson, Rachel McAdams

Nästa bild

The Holiday

Handling: Både Iris och Amanda har insett att de måste bort från männen i sina liv och hittar varandra på en sajt, där de kommer överens om att hyra varandras hus. Iris får komma till en gigantisk villa i LA och Amanda får komma ut i en söt liten stuga på den engelska landsbygden. Följ med när de båda kvinnorna träffar nya människor som till slut kommer förändra båda deras liv till det bättre.

Stjärnor: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black

Nästa bild

Four Weddings and a Funeral

Handling: Charles och hans vän Scarlett går på många bröllop tillsammans, samtidigt som de själv försöker hitta kärleken. Charles tycks vid varje bröllop stöta ihop med singeltjejen Carrie som han bara blir mer och mer förtjust i henne för varje gång de ses. Innan han vet ordet av blir han inbjuden till hennes egna bröllop.

Stjärnor: Andie McDowell, Hugh Grant

Nästa bild

Silver Linings

Handling: Pat är manodepressiv och har i flera månader suttit inne på en psykiatrisk klinik. Han flyttar hem till sina föräldrar och inser att inget längre är sig likt, bland annat har hans fru Nikki lämnat honom. Han försöker desperat att vinna tillbaka henne men ett besöksförbud hindrar honom. På en middag träffar han sedan Tiffany som själv har det väldigt jobbigt i livet. Mot att Pat går med på att vara Tiffanys danspartner i en tävling, går hon med på att försöka hjälpa honom att vinna tillbaka ex-frun.

Stjärnor: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro

Nästa bild

Easy A

Handling: Olive är relativt osynlig i skolan – det tills hon bestämmer sig för att dra en vit lögn för att hjälpa en vän. Vännen är gay men vill att Olive ska låtsas ha sex med honom så att det inte kommer ut. Ryktet om att de har haft sex sprider sig och snart är det fler som vill ha Olives hjälp att få det att se ut som att de är populära hos tjejerna. Detta leder till att Olive får ryktet av att vara lättfotad och hon bestämmer sig för att ta tillfället i akt och leva ut. Hon inser dock snart att situationen inte är hållbar och att hon sårar både sig själv och dem hon bryr sig om.

Stjärnor: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes

Nästa bild

Bröllopsfotografen

Handling: Robin flyttar från Värmland till Stockholm för att börja jobba som bröllopsfotograf. Där träffar han rikemansflickan Astrid och de blir kära. Se hur olika kulturer krockar och följ med på Robins resa där han upptäcker de negativa sidorna av att vara rik.

Stjärnor: Tuva Novotny, Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Johannes Brost, Johan Östling

Nästa bild

When Harry met Sally

Handling: Harry och Sally möts när de samåker till New York från universitetet i Chicago. Harry tror starkt på att kvinnor och män inte kan vara vänner så länge någon av dem tycker att den andre är attraktiv, men Sally håller inte med. I filmen får vi följa dem i deras slumpmässiga möten genom livet som med tiden utvecklas till vänskap och Harrys teori sätts på prov.

Stjärnor: Meg Ryan, Billy Crystal

Nästa bild

Bridget Jones Diary

Handling: Vi får följa Bridget när hon väljer att börja skriva dagbok och förändra sitt liv – något som inte går helt lätt. Hon försöker motstå att charmas av sin chef och hamnar i pinsamma situationer med sin pojkvän, som rör sig i de finare kretsarna.

Stjärnor: Renée Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth

Nästa bild

Made of Honor

Handling: Tom och Hannah är bästa vänner. Tom är en riktig kvinnotjusare och Hannah är hans stabila och trygga punkt. När Hannah träffar en kille och de bestämmer sig för att gifta sig, inser Tom plötsligt att han kanske inte borde släppa henne så lätt.

Stjärnor: Patric Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd

Nästa bild

Serendipity

Handling: Jonathan och Sara möts i ett riktigt “meet cute” mitt i julhandeln då de båda greppar samma par svarta handskar. De har båda förhållanden, men spenderar en fantastisk kväll tillsammans i New York. Sara känner att hon får ett tecken för universum och föreslår att de istället för att byta nummer borde skriva det på en sedel och lägga den inuti en bok i en bokhandel. Var det menat att de ska träffas igen så gör de det. Flera år senare är Tom på väg att gifta sig och Saras pojkvän friar till henne, båda börjar då inse att de inte släppt tanken på varandra.

Stjärnor: Kate Beckinsale, John Cusack

Nästa bild

Dirty Dancing

Handling: Frances, även kallad Baby, är 17 år och åker med sina föräldrar till ett pensionat över sommaren. Väl där upptäcker hon hur det är en stor grupp människor som dansar i personalbyggnaden. Hon går dit och får se dans som hon aldrig sett innan, paren dansar passionerat och sexigt – något en flicka från en fin familj inte var van vid. Där träffar hon Johnny som under sommaren lär henne att dansa.

Stjärnor: Patrick Swayze, Jennifer Grey

Nästa bild

La la land

Handling: Mia kämpar för att slå igenom som skådespelerska i LA, men provspelningarna går går inte alls så bra som hon vill. Hon träffar då Sebastian som är jazzpianist och de faller för varandra. Efter en tid krockar deras världar då det inte går lika bra för dem båda.

Stjärnor: Emma Stone, Ryan Gosling

Nästa bild

Crazy Rich Asians

Handling: Rachel och Nick ska besöka Singapore för att gå på bröllop. Väl där förstår hon att Nick har mörkat vissa saker om sitt liv vilket leder till vissa relationsutmaningar. Minst sagt.

Stjärnor: Henry GoldingMichelle YeohGemma ChanAwkwafina

Nästa bild

Something's Gotta Give

Handling: Harry Sanborn (Jack Nicholson) lever var mans dröm. Han är 60 år och går ut med kvinnor i 20-30-årsåldern. När han har tänkt ha en romantisk helg med sin senaste erövring Marin (Amanda Peet), i hennes mors strandvilla i Hamptons, får Harry smärtor i bröstet. Han måste då stanna kvar i huset under Marins mors, Erica Barry (Diane Keaton), ofrivilliga vård. Resultatet blir att Harry förälskar sig i Erica, trots att en kvinna i hennes ålder inte passar in i hans livsstil. Och Harry, som alltid haft världen i sin hand, måste för första gången ta itu med sitt liv.

Stjärnor: Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves och Frances McDormand

Nästa bild

Roman Holiday

Handling: Roman Holiday (svensk översättning, Prinsessa på vift) är en amerikansk romantisk komedi från 1953 i regi av William Wyler.
Handlingen börjar med att Prinsessan Ann (Audrey Hepburn) gör uppror mot sina kungliga förpliktelser och upptäcker Rom på egen hand. Hon möter Joe Bradley (Gregory Peck), en amerikansk journalist som i jakt på ett exklusivt reportage låtsas ovetande om hennes riktiga identitet. Men hans plan raseras när de blir kära…

Stjärnor: Gregory Peck och en ung Audrey Hepburn.

Nästa bild

Clueless

Handling: 16-åriga Cher Horowitz (Alicia Silverstone) bor i ett gigantiskt hus, med sin rika pappa som är stjärnadvokat, och hon går i skola i Beverly Hills. Cher och hennes bästa vän Dionne (Stacey Dash) är vackra, välklädda och populära. Höga betyg är något som man kan snacka sig till och eftermiddagarna tillbringar de i köpcentret. Till skolan kommer en dag en ny tjej, Tai (Brittany Murphy), och Cher bestämmer att Tai behöver en helt ny image och en pojkvän.

Stjärnor: Alicia Silverstone, Stacey Dash och Brittany Murphy

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!