Nöje

Förlossningskrisen i Stockholm – massuppsägning bland barnmorskor

Arbetssituationen för barnmorskor som arbetar på Stockholms förlossningskliniker har länge varit omdiskuterade. Nu sätter de ner foten med massuppsägningar.

Foto: Pexels

Förlossningskrisen har fortsatt förvärrats och bara under 2021 har 42 barnmorskor på Södersjukhuset i Stockholm sagt upp sig. Barnmorskor har vittnat om orimliga arbetsförhållanden och bristande patientsäkerhet som följd.

Chefer har sagt upp sig

I september sa sju chefer på SÖS BB och förlossning upp sig i hopp om förändring, i slutet av oktober valde samtliga chefer på SÖS förlossning att avsäga sig sina roller. I skrivande stund har dessutom fler är 40 procent av sjukhusets barnmorskor valt att lämna under det senaste året.

Inte längre patientsäkert

Redan 2020 skrev fler än 100 barnmorskor under en debattartikel i Aftonbladet där skarp kritik riktades mot den rådande situationen. Redan 2016 skrev dock representanter för upproret Födelsevrålet en debattartikel i Dagens Arena där de påtalade att arbetet inte längre var patientsäkert. Sommaren som följde var det också rekordmånga födande som inte fick någon plats på Stockholms förlossningar.

“Det räcker nu”

Det saknas just nu 25 barnmorskor på SÖS förlossning och på instagram skriver bland annat Isa Biörck om krisen. Hon är en av alla de som lämnat in sin avskedsansökan, hon skriver bland annat: “I helgen har vi fått stänga 3 rum och hänvisa födande utomläns. Inte för att fysiska rum inte finns (St Görans förlossningsklinik är klar men uthyrd då politiker inte menar på att fler platser behövs), eller för att det är barnmorskebrist, utan för att vi barnmorskor har sagt STOPP. DET RÄCKER NU. Politiker måste lyssna och det är dags för förändring. För oss, men också för alla kvinnor och barn som förtjänar en bättre vård.”

Källa: Sveriges radio, SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!