Nöje

Nya studier visar: “Ostkonsumtion kan få dig att leva längre”

Älskar du också ost sådär överdrivet mycket att det bara vattnas i munnen av själva tanken? YES! Du är inte ensam och faktum är att det heller inte är särskilt dumt. Tvärtom! Nya studier visar nämligen att hög ostkonsumtion faktiskt kan vara hälsosamt. Så pass hälsosamt att du kan leva längre! 

ost forskning

Låter det här för bra för att vara sant? Nej, inte alls… Okej, så här är det. Studien som är gjord av danska forskare från Århus universitet visar att hög ostkonsumtion kan ge snabbare ämnesomsättning och därmed minskad fetma. Med undersökningen ville de ta reda på det faktum att fransmännen tenderar att leva långa och hälsosamma liv fast de äter så mycket ost (och dricker så mycket vin för den delen).

 

Resultatet från studien som publicerades tyder på att jästa mejeriprodukter, som ost har positiva hälsoeffekter och kan resultera i ett längre liv. När forskarna jämförde urin och avföringsprover från de vars diet antingen innehöll ost eller mjölk, eller bara smör så fann man att de som åt ost hade högre nivåer av smörsyra. En syra som kopplats till minskad risk för fetma och högre ämnesomsättning.

 

High five på den så här inför helgen. I kväll blir det ostbricka deluxe!

 

Källa: Aarhus universihet
Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!