Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Forskare: Du kan inte ha fler än fem bästa vänner på samma gång

Ja, Taylor Swift, vi tittar på dig och ditt squad!

basta vanner
Ju större hjärna desto fler vänner. Det var slutsatsen brittiska antropologen Robin Dunbar drog efter att ha sett ett samband mellan apors hjärnstorlek och storleken på deras sociala grupper.

I den ursprungliga forskningen i början av 90-talet kom Dunbar fram till att vi människor bara är kapabla att ha ett begränsat antal vänner på grund av storleken på vår neocortex, som är den yttersta delen av hjärnbarken. Siffrorna han kom fram till var: fem bästa vänner plus tio nära vänner, 35 bekanta och ytterligare 100 kontakter.

Nu har forskarna fortsatt att testa teorin genom att gå igenom 6 miljarder (!) telefonsamtal från 35 miljoner människor i ett europeiskt land. Dunbars forskarteam valde samtal från 2007 eftersom det var innan smartphones och sociala mediers popularitet kunde påverka resultaten. (För hur många pratar egentligen i telefonen nu för tiden?).

“Vi har utgått från att samtalsfrekvensen mellan två personer är ett mått på hur stark deras relation är”, skriver forskarna i en MIT Technology-rapport. Och deras resultat är inte långt från Dunbars ursprungliga uppskattning: 4.1 bästisar, 11.0 nära vänner, 29.8 bekanta och 128.9 kontakter.

Så även om Taylor och hennes gäng alla verkar väldigt nära så har hon “bara” 4.1-5 bästisar, om vi ska utgå från den här forskningen.

Följ MetroMode.se på Facebook – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Foto: REX

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!