Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Forskning visar att hundägare lever längre och friskare liv

Glada nyheter för alla hundägare! Forskning visar nämligen att de som har en hund hemma inte bara lever längre utan även är friskare. 

Studien som är gjord på Uppsala universitet undersökte människor mellan 40 till 80 år för att se om det fanns någon skillnad mellan de som var hundägare jämfört med dem som inte var det. Resultatet visade att de som hade en lurvig vän löpte mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Personer som lever ensam har visat sig ha en högre risk för att drabbas av en hjärt-kärldöd. Den här studien visade att enskilda hundägare minskade risken för dödsfall med 33 % samt minskade risken för hjärtinfarkt med 11 %. Mwenya Mubanga, forskare och föreläsare på Uppsala universitet säger till BBC att hunden i dessa fall kan motsvara en familjemedlem. “Kanske kan en hund likna en viktig familjemedlem i de enskilda hushållen.”

Forskarna tror att en orsak kan vara att hundägarna är mer fysiskt aktiva vilket alla vet kommer med en rad hälsofördelar. En annan orsak kan vara att människor som äger hund oftare kommer i kontakt med olika typer av bakterier som på sikt bygger upp ett immunförsvar mot olika sjukdomar

Tove Fall, som är ansvarig för studien tillägger även att det kan finnas vissa skillnader mellan de som väljer att köpa en hund redan innan de tar beslutet som kan ha påverkat resultatet i studien. “Människor som väljer att skaffa en hund tenderar att vara mer aktiv och ha bättre hälsa redan innan.”

Går du i tankar på att skaffa hund? Ha till “ett längre liv” på pluslistan.

Foto: Unsplash
Källa: Svd och BBC

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!