Nöje

Studie: Många fördelar med fyradagars arbetsveckor

Enligt en ny brittisk studie har fyradagars arbetsveckor flera positiva effekter. Många önskar dessutom en kortare arbetsvecka framför löneökning, har det visat sig.

Foto: Unsplash

I ett inslag i “Efter fem” kommenterar Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde, vilka fördelar som finns med fyradagars arbetsveckor. I Sverige har till exempel väskföretaget Sandqvist nyligen infört fyradagarsveckor för sina anställda.

Mer populärt än löneökning

När man har frågat människor om vad de själva väljer så visar undersökningar att det alltid är mer populärt med kortare arbetstid än löneökning. Bland annat har 87% av tittarna svarat på en undersökning, som “Efter fem” gjort på Instagram, att de är positiva till kortare arbetstid. “Med tanke på den enorma produktivitetsutveckling vi har haft under det här halvseklet är så är det lite skämmigt att vi inte har kunnat kapa arbetstiderna mer”, säger Christer Thörnqvist.

Möjliga risker

Samtidigt menar han att det kan vara förenat med vissa risker, bland annat att man känner att man förväntas göra lika mycket arbete om tidigare men på kortare tid. En möjlig lösning på det problemet, menar Christer Thörnqvist, är så kallad förtroendearbetstid. “Bara känslan att man vet att man får gå hem efter sex timmar gör att man jobbar bättre.” Samtidigt lyfter han också att fyradagars veckor kanske är lättare att införa inom vissa branscher och svårare i andra.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!